Herní MSI GE72 - poprvé se Skylake v notebooku

Mezi herními notebooky MSI tvoří řada GE ten nejlepší poměr mezi výkonem a ergonomií. Není to děsivě hučící supersport ani stroj s bolestnými kompromisy ve výkonu.

Herní notebook MSI GE72 si na nic nehraje. S úhlopříčkou 17,3 palce ho nebudete tlačit do role notebooku do školy nebo pro časté přenášení. V první řadě jde o herní notebook a výbava i provedení se tomuto cíli plně podřizují.

Řada GE znamená v případě MSI zlatý střed herního nářadí. GT preferuje výkon před praktičností, GS tenkost před výkonem a GP hledí hlavně na cenu. Nový model GE72 tak obsahuje nový procesor Core i7-6700HQ řady Skylake, výkonnou grafiku Nvidia GTX970M a terabajtový disk s dalším rychlým 128GB SSD pro systém.

Videorecenze:

Konfigurace je ušitá na míru hraní aktuálních her ve FullHD rozlišení s vysokými detaily. Výkonný notebook dnes bez SSD nemá smysl, ale zase hry běžně zabírají desítky gigabajtů. Kombinace SSD a HDD se tak jeví jako optimální řešení.

GE72_03.JPGGE72_04.JPGGE72_12.JPG
Kovové kryty displeje a kolem klávesnice pomáhají trvanlivosti,
otisky prstů to ale bohužel lapá skvěle

Vnějším provedením jde o tradiční MSI. Kryt displeje a plochu okolo klávesnice tak kryje kov, zbytek šasi je plastový. Černé provedení doplňují jemné červené proužky a podsvícené logo na víku displeje. Navzdory velké úhlopříčce dokáže notebook na stole působit nenápadným dojmem. Tedy alespoň do té doby, než zapnete duhové podsvícení klávesnice.

GE72_01.JPGGE72_02.JPG
Všechny konektory jsou vlevo a napravo. Pravá strana má jen ty základní, aby kabely nepřekážely při hraní s myší

Rozmístění konektorů velmi dobře odpovídá požadavkům hráčů. Na pravé straně, kde budete mít při hraní obvykle ruku na myši je čtečka karet, jedno USB a optická mechanika. Nebudou tu tedy překážet žádné kabely a myš připojíte do volného USB. Na levé straně je pak zbytek. Gigabitová LAN, dva USB 3.0, HDMI, DisplayPort, nové USB 3.1 typu C a audio konektory. Mezi konektory je dost místa, aby se sem daly připojit i případně širší zařízení.

Zadní strana je pak vyhrazena jen výdechům ventilace. Dva okruhy chladí procesor a grafickou kartu. Díky dobře dimenzovanému chlazení a moderním komponentám ani během herní seance hluk chlazení nějak neobtěžuje. Při delším hraní se ale začne levá polovina klávesnice více zahřívat a zvláště část mezi mezerníkem a touchepadem bude na dotyk horká. Starší jednookruhové modely s výdechem na levé straně se ale zahřívaly podstatně víc.

GE72_06.JPGGE72_07.JPG
Klávesnice od Steelseries nabízí RGB podsvícení, oceníte ji ale i bez těchto efektů

SI používá v noteboocích herní klávesnice Steelseries a na jistotě stisku při hraní nebo psaní delšího textu to je znát. U MSI je tradičně Win klávesa odsunutá, aby při hraní nepřekážela, u tak velké úhlopříčky displeje bych ale měl raději více místa okolo kláves se šipkami. Klávesnice má tak po stranách mnoho volného místa. Barvu a intenzitu podsvícení si můžete nastavovat ve třech zónách klávesnice a nyní navíc i s podporou ve hrách počínaje Counter Strike: Global offensive, Dota 2 a Minecraft. Levá strana klávesnice vám nyní může začít blikat červeně při docházejícím zdraví a střelivu a pravá se barvit podle množství vydělaných peněz.

GE72_05.JPG GE72_09.JPG
Touchpad moc nenadchne, jedním směrem broušený povrch sice ladí s krytem, pro prsty to ale nepůsobí nejlépe. Rozložení klávesnice kopíruje to z patnáctipalcových verzí a nevyužívá tak volný prostor po stranách

Touchpad upřímně není nějak úžasný, jedním směrem broušený povrch cítíte v prstech jinak při svislém nebo vodorovném pohybu a nelze nastavit klepnutí dvěma prsty. Samostatná tlačítka se také dnes už moc nenosí. Na herním notebooku ale popravdě touchpad hraje druhé housle. Je tu, ale bude sloužit jen jako doplňkové zařízení.

Reproduktory na přední straně doplňuje basový reproduktor na spodní straně pro hutnější zvuk. Na malou hlasitost si stěžovat nebudete, pro filmy je to v pohodě využitelné, ale limity vnitřního prostoru notebooku zvuk nepřekonává.

GE72_10.JPGGE72_11.JPG GE72_08.JPG
Reproduktory na přední straně doplňuje „basový“ ze spodu.
Výtečný je maximální úhel rozevření displeje

Matný FullHD IPS displej s úhlopříčkou 17,3 palce je pro hraní skvělý. Výborné pozorovací úhly a podání barev oceníte i při úpravách fotek, rozlišení je pro hraní akorát. Pochválit musíme i velký maximální úhel otevření. S použitou grafikou GTX970M můžete vymáčknout z her maximální detaily bez větších kompromisů. Je tu samozřejmě prostor pro GTX980M a nově i GTX980, pokud trváte na 60 FPS v maximálních detailech s vyhlazováním hran nebo hraní na 4K výstupu. Pomáhají i 3GB DDR5 grafické paměti, do kterých se dají nahrát detailnější textury. V GTA V na nejvyšší detaily jsem se rád jen projížděl a kochal scenériemi. S dražší grafikou byste se dostali trvale nad 60 snímků za sekundu, ale ani tady jsem neměl pocit, že bych musel kvůli něčemu snižovat grafické nastavení.

Naměřili jsme

3DMark 8  

cmdssd.PNG
cdmhdd.PNG

Fire strike 6 709
Sky Diver 19 150
Cloud Gate 21 592
Ice Storm 88 839
PCMark 8 standard 3 487
PCMark 8 OpenCL 3 487
Shadow of Mordor (19×10, Ultra) 52,1 FPS
GTA V (19×10,Ultra, FXAA, TXAA) 46,6 FPS
Výdrž kancelář 2:15

Výdrž film

2:00

GE72_12.JPG
MSI GE72 6QF 007CZ

Core i7-6700HQ, 2,6 GHz (3,29GHz TB)
GeForce GTX970M, 3 GB DDR5
17,3" PLS Full HD matný
16 GB DDR4
128 GB SSD M.2 Toshiba
1 TB HDD 7200ot/min HGST 
USB 2.0, 2× USB 3.0, USB 3.1-C, HDMI 1.4b, Displayport, Gb LAN, čtečka SD, 2×audio, DVD+RW, 802.11ac, BT 4.1
60 Wh 
38,3 × 26 × 2,7 cm
2,7 kg

47 990 Kč
cz.MSI.com

Toto popravdě není notebook, od kterého čekáte dlouhou výdrž na baterku. Při lehké práci nebo sledování filmů se notebook vybije za dvě hodiny, při hraní i za hodinu, ale plný výkon je k dispozici jen s napájením ze zásuvky. V nastavení můžete ještě regulovat výkon s důrazem na ticho nebo naopak maximální výkon. Pokud vám nevadí přibližně dvacetiprocentní pokles výkonu (místo 60 snímků za sekundu to bude jen 48), můžete hrát i v místnosti, kde někdo jiný už spí.

Nový procesor Skylake s pamětmi DDR4 dává MSI GE72 v herních testech necelých 7 procent výkonu navíc oproti předchozí generaci. Není to tedy přínos, který okamžitě pocítíte, ale při dlouhodobém hraní oceníte nižší spotřebu s menšími nároky na agresivní hlučné chlazení.

S cenou kolem 48 tisíc je jasné, že MSI GE72 osloví jen náročnější zájemce. Výkon bude nicméně stačit na několik dalších let pro hry ve FullHD rozlišení. Existují určitě výkonnější extrémní stroje, ale tady nemusíte dělat kompromisy na straně svého pohodlí.

Diskuze (22) Další článek: Neomezený webhosting v Česku a na .CZ doméně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,