Herec, Twitter celebrita, manžel Demi Moore a investor

Že by se slavné hollywoodské celebrity zajímaly o internetové startupy, není příliš bežné. Ashton Kutcher je výjimkou potvrzující pravidlo.

Do podvědomí lidí žijících v České republice se americký herec Ashton Kutcher dostal před více než deseti lety, když do kin a P2P sítí typu DC++ vtrhla ztřeštěná komedie Hele vole, kde mám káru? (Hey dude, where is my car?). Kutcher pak na stříbrném plátně vystřídal několik štací, včetně hlavní role v populárním thrilleru Osudový dotek (Butterfly Effect), a titulní stránky společenských a bulvárních deníků začal plnit, když si vzal o několik let starší herečku Demi Moore, bývalou manželku Bruce Willise. V posledních letech o něm ale zahraniční média referují z úplně jiného důvodu – Kutcher se stal významným investorem do internetových firem a startupů. V Silicon Valley je o něm hodně slyšet.

Mladý herec a investor ví, jak svým investicím zajistit potřebnou reputaci. V deváté sezóně populární sitkomu Dva a půl chlapa (Two and a half men) převzal hlavní roli po vyhozeném Charlie Sheenovi. Kutcher ztvárňuje postavu Waldena Schmidta, mladého miliardáře, který prodal svůj projekt Microsoftu, díky čemuž zbohatl a nyní si může užívat života a investovat do nadějných startupů. Do jisté míry tedy do seriálu přenáší sám sebe a příkladně toho využívá. Mimochodem, scénáristé hned v prvním díle žertují, když Waldenovi do úst vkládají hlášku, že o jeho prodaném projektu už nikdo nikdy neuslyší, protože se stal součástí pohřbeného přehrávače Zune.

kutchermen_02.PNG Výstřižek.PNG
I když se to stanici CBS příliš nezamlouvalo, protlačil si Kutcher do seriálu Dva a půl chlapa nálepky několika svých nejvýznamnějších investicí. Ve třetím díle deváté série jeho postava vytváří "nervově-metrický systém pro agregátor obsahu na sociálních sítích".

V druhém díle poslední sezóny se objevil na gauči se svým MacBookem Air, na jehož víku naleznete obrázky několika jeho nejdůležitějších reálných internetových startupů. Pokud se americkou startupovou scénou podrobně nezabýváte, nejspíše vám většina log nic moc neřekne, naleznete zde ale také u nás populární Foursquare. Jak se totiž zdá, Kutcher není pouhý herec s hezkou tváří a zadkem, ale svému investorskému řemeslu skutečně rozumí.

Herec, který vydělal na Skypu

Jak sám potvrdil na letošní konferenci TechCrunch Disrupt, nové technologie ho fascinovaly už od mládí. Svojí první investici uskutečnil v roce 2007, když nalil peníze do VoIP služby Ooma a podílel se na webové animované komedii pro mladá děvčata Blah Girls. Ani jeden z projektů se neprosadil, což Kutcherovi podle jeho slov dalo hromadu zkušeností. „K Ahstonovi jsem byl kvůli jeho slávě a filmům skeptický, ale později jsem zjistil, že je to jeden z nejbystřejších investorů, které jsem kdy potkal,“ pěje v New York Times na Kutcherův účet ódy slavný angel investor David Lee.

I když Kutcher ve VoIP byznysu z počátku neuspěl, nakonec mu přinesl pěkné peníze. Brzy po svém neúspěchu se dal dohromady se zakladatelem společnosti Netscape Marcem Andressenem a oba začali investovat společně. Spolu s Adressen Horowitz se stali součástí investičního celku kolem Silver Lake Partners, který od eBaye koupil 65% podíl ve Skypu za 1,9 miliardy dolarů. Zbytek příběhu už znáte, celý Skype o dva roky později pohltil Microsoft za 8,5 miliardy dolarů.

Ashton+Kutcher+TechCrunch+Disrupt+New+York+x9aHdFSRkMvl.jpg ashton_techcrunch.jpg
Ashton Kutcher na pódiu na konferenci TechCrunch Disrupt. Letos ho vyzpovídal zakladatel serveru TechCrunch Michael Arrington (vpravo).

Kutcher, který byl vůbec prvním člověkem na světě, který získal milion followerů na Twitteru (dnes jich má téměř 7 milionů a osm set tisíc), však při svých investicích primárně nejde za ziskem. Za jeden natočený díl Dva a půl chlapa inkasuje honorář ve výši 900 tisíc dolarů a své investice do startupů popisuje spíše jako vášeň a chuť změnit svět.

„Opravdu si myslím, že technologie a internet mají potenciál akcelerovat štěstí mnoha lidí a věcí na světě,“ řekl aktivní třiatřicátník Michaelu Arringtonovi na pódiu na konferenci TCD. „Pokud naleznete cestu, jak lidem pomoci najít lásku, zdraví nebo přátelství, dolary vás brzy budou následovat,“ vysvětlil dále. Poukazuje tak na to, že startupy musí v první řadě řešit skutečné potřeby lidí a ti za to pak rádi zaplatí.

Hele vole, co jsou jeho projekty zač?

„Jsem dobrý v tom přenést věci, které nejsou tak úplně mainstream, do mainstreamu,“ zdůrazňuje Kutcher své přednosti. Logicky při tom využívá své slávy, ale také know-how, které za dobu svého investování posbíral. Přesto však své jméno nespojuje se všemi projekty, do kterých nasypal peníze. V současné době vlastní podíly ve více než 40 společnostech, ale jména některých z nich veřejnost vůbec nezná. Dle jeho slov by spojování s jeho jménem v některých případech mohlo být kontraproduktivní.

0_61_moore_demi_and_kutcher_asht.jpg
Kutcher je také veliký vtipálek. Americká bulvární a mainstreamová média minulý týden řešila, že je jeho manželství s Demi Moore v troskách a slavný pár směřuje k rozvodu. Vše zavinil vtípek, když se obě celebrity přestali followovat na Twitteru. Jejich digitální vztah je nyní zase tam, kde byl. Jejich účty můžete sledovat na @aplusk a @mrskutcher.

Kutcher stihnul založil vlastní investiční společnost nazvanou A.Grade, jejímž spolumajitelem je také manažer slavné Madonny. Právě tento nový investiční fond stojí za několika projekty, o kterých se veřejnost začíná dozvídat. Kromě zmiňovaného Foursquare mezi ně patří například služba pro sociální nakupování Fashism, cestovatelský projekt Airbnb čítající přes 60 tisíc nabídek, jedna z nejceněnejších aplikací pro iPad Flipboard a internetový vyhledávač Blekko, do kterého nedávno investovala také ruská internetová jednička Yandex. Mladý herec se spojil také s firmou UberMedia, která vytváří aplikací pro sociální sítě, a představil vlastního multiplatformního Twitter klienta A.plus. Této aplikaci propůjčil i svou tvář.

Investor, který před svojí hereckou kariérou studoval biomedicínu na univerzitě ve státě Iowa, neinvestuje bezhlavě a stejně jako většina majitelů rizikového kapitálu v Silicon Valley si hodně vybírá. Má dokonce kodex několika bodů, které musí zájemci o jeho peníze splňovat. Kutcher hledá „problem solvers“, tedy lidi a projekty, které skutečně řeší aktuální potřebu a problémy uživatelů. Hledá velice schopné zakladatele a lídry projektů, vyžaduje stoprocentní a spolehlivý chod, skutečnou poptávku trhu a všem svým spolupracovníkům musí stoprocentně důvěřovat.

 

 

Diskuze (2) Další článek: Hostujte v cloudu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,