Hasič spolkne elektronickou pilulku a počítač ho má pod kontrolou

Australští vědci vymysleli novou bezpečnostní pilulku, napěchovanou technologií pro rychlé sdílení dat životních funkcí hasičů. Ta totiž informuje o nebezpečí, pokud záchranář začne vykazovat známky teplotního stresu, tvrdí zpravodajský web News.com.au.

Pilulka Equivital EQ02 LifeMonitor již byla úspěšně testována na 50 dobrovolných hasičích, kteří po pozření prošli několika tréninkovými případy požárů. Pipulka posílá data do hrudního přístroje, který sám o sobě sleduje teplotu kůže a frekvenci srdečního tepu. Veškeré informace jsou samozřejmě posílány i do externího počítače.

Fire
LifeMonitor vypadá jako klasická lékařská pilulka (zdroj: News.com.au)

V případě, že se některý z požárníků dostane do kritické situace a některé z životních funkcí stoupnou či klesnou příliš prudce, přístroj to zaznamená a dovolí rychlý zákrok či stáhnutí dotyčného z akce, aby nedošlo k ublížení na zdraví či dokonce smrti. Stejnou pilulku pozřel také Felix Baumgarter před svým rekordním skokem, což dovolilo vědcům sledovat jeho životní funkce. Nyní přichází na řadu sledování reakcí pilulky na jednotlivé teploty.

Diskuze (20) Další článek: T-Mobile má nové tarify pro mobilní internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,