Bezpečnost | Hacking | NSA

Hackli hackery NSA a chtějí milión Bitcoinů

Další světová válka už možná probíhá a zatím o tom ani nevíme. Hackerská skupina, co si říká The Shadow Brokers, ohlásila, že se jí podařilo úspěšně proniknout do serverů hackerské skupiny Equation Group. Ta je přitom úzce spojována s aktivitami NSA a jsou jí přisuzovány útoky jako Stuxnet nebo Regin.

405512028
Jeden z mnoha obrázků ukazuje, co se Shadow Brokers podařilo získat

Shadow Brokers zveřejnili informace na Tumblr a Githubu, ale v obou případech už jsou stránky zablokovány (Github je ještě v cache Google). Dali zdarma několik nástrojů, které získali, s tím, že zveřejní zbytek nejvyšší nabídce v aukci. Pokud získají milión Bitcoinů (13,6 miliardy Kč), zveřejní volně k dispozici další nástroje. Podle zveřejněných textů skupiny se nezdá, že by angličtina byla jejich rodný jazyk.

Na jimi zveřejněné programy se nyní zaměřili bezpečnostní výzkumníci a zkoumají, zda jsou opravdu pravé, nebo jde o dobře připravený podvrh. Programy cílí na zranitelnosti v routerech a firewallech Cisco, Juniper, Fortinet. Názvy některých nástrojů jako Bananaglee nebo Epicbanana pak odpovídají tomu, co už uniklo z materiálů Edwarda Snowdena.

Průnik do serverů NSA by byl vrcholem nedávných útoků. FBI je stále více přesvědčená, že za nedávnými průniky do serverů Demokratické strany a zveřejněním osobních údajů demokratických poslanců stojí hackerské skupiny z civilní a vojenské rozvědky Ruska. Pochopitelně pozadu nezůstávají ani Spojené státy, které ale nesahají k takovému veřejnému publikování informací. Stuxnet musel být odhalen, nikdo se jím na internetu nechlubil.

Diskuze (25) Další článek: Podzimní nexusy prý budou z kvalitních materiálů. Končí plastová éra?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,