Nvidia | Grafické karty

GTX 2070 a GTX 2080 dorazí toto pololetí, budou postaveny na architektuře Ampere

  • Architektura Volta zůstane jen pro výpočetní karty jako je Tesla
  • Mezi hráče zamíří GTX 2070 a GTX 2080 s architekturou Ampere
  • Karty představí Nvidia na konci března

Kola spekulací a očekávání se po dvou letech opět roztáčí i u Nvidie, na letošek je totiž v plánu nová generace grafických karet GTX20xx. V případě Nvidie platí, že umí informace o plánovaných produktech držet v tajnosti velmi dobře až do poslední chvíle. Většinou se tak do světa rozšíří pouze roadmapy, obecná označení a specifikace vycházející primárně z předchozích produktů. A podobně tomu je i u architektury Ampere.

Ampère místo Volty

V průběhu loňského roku jsme ještě počítali s tím, že řada běžných herních grafik bude postavena na architektuře Volta, kterou už Nvidia odhalila a postavila na ní Titan V. Jenže ta s velkou pravděpodobností zůstane architekturou pouze pro výpočetní karty jako je Tesla V100.

U grafických karet pro běžné uživatele se budeme muset v soustavě SI přesunout od napětí k proudu. Nová architektura totiž ponese jméno fyzika André-Marie Ampèra.

První informace dorazily z německého webu 3DCenter, který kromě toho píše i o konci produkce čipů GP102, na kterých stojí GTX 1080 Ti. To by naznačovalo brzký příchod náhrady. Tu by Nvidia měla představit na konci března, kdy ve dnech 26. – 29. 3. pořádá GPU Technology Conference. Hlavní přednáška se odehraje 27. března.

Postupné omezování výroby může být jednou z příčin aktuálního nedostatku grafických karet, které z největší části zkupují těžaři kryptoměn. Nvidia si nemůže před koncem výroby dovolit zvyšovat produkci současné, dva roky staré generace. Zároveň začnou linky TSMC brzy chrlit čipy s novou architekturou.

Nejdřív high-end

Nvidia by i v případě letošní generace grafických karet měla zachovat stejnou posloupnost představování produktů jako v případě Pascalu. Nejdřív by tedy měly přijít karty ze segmentu high-endu, tedy GTX 2070 a GTX 2080. Ty budou postaveny na čipu GA104, jehož výroba má začít tento měsíc. Uvedení na trh by potom mohlo následovat v průběhu dubna nebo května, což by odpovídalo i předchozímu cyklu s GTX 1080.

Další přijdou na řadu méně výkonné karty postavené na čipech GA106 či GA107. Ty by měly dorazit ve druhé polovině tohoto roku. Vše se dozvíme nejpozději na konci března.

Diskuze (32) Další článek: Brána do tmy: Olympijský pavilon Hyundaie je aktuálně nejčernější budovou na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,