Google | Web | Vyhledávače

Google zaplní poslední volný roh své čistě bílé úvodní stránky

Zakladatelé Googlu Sergey Brin a Larry Page odpočátku tvrdí, že úvodní stránka jejich vyhledávače má být maximálně jednoduchá a čistá. Nikdy na ni nenasadili reklamu a celkem jistě tak ani nikdy neučiní, i když by za to mohli inkasovat hodně peněz. Je to pro ně takřka posvátný prostor na webu, na kterém trůní jen pole vyhledávače. Nicméně po okrajích stránky se vyskytují různé odkazy a nyní přibyl jeden, který reklamou víceméně je. Google zde zpropaguje svůj online obchod.

Odkaz na Google Store se objevil vlevo nahoře. Ale pochopitelně jen v těch zemích, kde je dostupný. U nás tedy ne. Kromě toho se k němu připojila i položka „About“, která pojednává o společnosti Google a dříve byla vlevo dole. Levý spodní roh zůstal odkazům komerčního rázu, vpravo dole je nastavení a vpravo nahoře osobní odkazy a funkce.

Když už jsme u toho obchodu, jsou v něm samozřejmě všechny novinky z minulého týdne. Inovovaná nabídka však překvapila tím, co naopak zmizelo – v oficiálním obchodu Googlu není žádný produkt s Android Wear. Všechny doposud nabízené hodinky z Google Storu zmizely. Že by Google s touto platformou nadále už nepočítal? Asi je ještě brzy na takové závěry. Je dost možné, že Google Store má nyní sloužit výhradně pro nabídku produktů podepsaných přímo Googlem, což hodinky nebyly. V nabídce se tak třeba zase někdy objeví, až přijdou nějaké „Pixel Watch“.

Úvodní stránka Googlu už každopádně neplní tak klíčovou roli jako dřív. Nyní už je totiž vyhledávač integrován přímo do adresních řádků vyhledávačů a zadávat stránku vyhledávače je zbytečný mezikrok.

Také se sluší připomenout, že ačkoli Google nyní zaplnil poslední volný roh své úvodní stránky, není to poprvé a dříve byla stránka doplněna daleko výraznějšími odkazy s modrým zvýrazněním. Dříve byly funkční odkazy i v prostoru pod polem vyhledávače. Tam je nyní prázdno, ale občas se tu objeví nějaká důležitá připomínka.

Diskuze (3) Další článek: Windy Maps je nová aplikace od Seznamu. Dá offline mapy a navigaci celému světu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,