Google začne znevýhodňovat věčné piráty

Od dnešního dne by mělo podle plánu ve výsledcích Googlu ubýt warezu. Oč se jedná? Firma na svém blogu před pár dny oznámila, že zavede další metriku do svého řadícího systému PageRank. Ten se dnes mimochodem řídí více než dvěma sty porovnávacích údajů.

Onou další metrikou bude počet požadavků na stažení autorsky chráněného obsahu. Tyto žádosti Google eviduje na veřejně dostupném katalogu. Když si tedy právní zástupce Microsoftu bude opakovaně stěžovat na to, že stránka warezmania.cz odkazuje na torrenty s nejnovějším balíky Office a Windows a Google tyto stránky indexuje, vyhledávač může všem výsledkům z warezmania.cz snížit skóre a web se tak bude nacházet mnohem níže než dříve – třeba i na další straně výsledků.

warez.png
Google je plný odkazů na warez, což se nelíbí majitelům práv...

Na webu Search Engine Land si ovšem logicky položili otázku, jak by asi dopadl YouTube, na kterém najdete hromadu neschváleného autorského materiálu – hlavně televizní záznamy. Řešení je prosté. Google prý na YouTube pohlíží stejně jako na ostatní weby, takže by se mohlo zdát, že se posune také dolů. Jenže Google se nechal slyšet, že protipirátská metrika nemá nejvyšší váhu a nepostihne ty nejpopulárnější weby.

Jinými slovy řečeno, YouTube je natolik populární, že ostatní metriky PageRanku jednoduše převáží nad protipirátskou kontrolou. Velmi populární jsou nicméně i všemožné warezové katalogy, z titulní strany tedy nakonec možná zmizí jen okrajové undergroundové portály.

Diskuze (107) Další článek: Češi jako druzí na světě spustili cloudový SAP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,