Bezpečnost | Chrome | HTTPS

Google: Webmasteři, do léta přejděte na HTTPS, nebo vaše weby označíme jako nebezpečné!

HTTP se na webu pomalu stává minulostí a každý pořádný web dnes používá přinejmenším základní certifikát a šifrování HTTPS. Google na zavedení šifrovaného webu bude tlačit stále více, počínaje Chrome 68 totiž bude všechny weby na prostém HTTP označovat jako „not secure“ – jako nezabezpečené, rizikové, děravé, potenciálně nebezpečné…

Chromium/Chrome 68 by mělo být dle plánu hotové v červenci, webmasteři tedy mají ještě půl roku, aby se přizpůsobili.

fdad9af3-88fe-46ed-8098-2d44184dceed
Chrome začne v létě označovat nešifrované weby jako potenciálně nebezpečné

Pokud zůstanou na HTTP, Google je pochopitelně nebude nijak blokovat, nicméně zmínka o nezabezpečeném webu může odradit samotného uživatele. Absence HTTPS zároveň může snížit pozici webu ve vyhledávači, protože zabezpečení je jednou z rozhodovacích metrik PageRanku při hodnocení jeho kvality.

Přechod na HTTPS s důvěryhodným certifikátem by dnes neměl být pro žádný web problém a to včetně těch malých, právě pro ně totiž v minulosti vznikla služba bezplatných certifikátů základní úrovně Let‘s Encrypt.

Správci webových serverů jej relativně snadno nasadí na Apache, Nginx, Lighttpd, IIS a další, no a majitelé běžných webhostingů pak musejí doufat v to, že tento nebo třeba jiný bezplatný certifikát nabídnou přímo hostingové společnosti.

Diskuze (25) Další článek: Nové „superdřevo“ je stejně pevné jako ocel, ale váží šestkrát míň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,