Google vypustil Cloud Vision API, každý si může naprogramovat svoje Google Photos

Cloud Vision API je platformou pro strojový popis obrázků. Kromě toho, že dokáže z fotky přečíst text, umí především detekovat objekty, činnosti nebo obličeje. Tuto technologii používá Google pro vyhledávání fotografií a také pro správu snímku v rámci Google Photos. Nyní ji otevírá vývojářům, kteří tak mohou tvořit svoje aplikace s pokročilým rozpoznáváním snímků.

V případě, že Cloud Vision obdrží na vstupu fotku s běžícím psem a dítětem, pak dokáže detekovat nejen oba objekty na snímku, ale popíše činnost a třeba i rozpozná náladu. A pokud bude mít dítě nápis na mikině – může být dalším výstupem pro vývojáře. Kromě toho lze Cloud Vision použít třeba pro hodnocení a filtrování nevhodného obsahu.

cloud-vision-1.png
Cloud Vision API rozpozná náladu, přečte text z fotky a určí i jazyk
cloud-vision-2.png
Stejně tak si ale poradí s činností na snímku

Google zatím platformu spustil v rámci beta testování a každý vývojář bude měsíčně omezen na 20 milionů rozpoznaných obrázků. Pro domácí experimentování je možné Cloud Vision API používat zdarma – omezením je 1 000 fotek měsíčně. Další ceny pro větší projekty pak najdete v následující tabulce.

obrázek 091.jpg
Ceny za používání betaverze, která je omezená na 20 milionů snímků za měsíc

Cloud Vision API použili první vývojáři, mezi něž patří třeba editor Photofy. Ten využívá platformu pro detekování obsahu pro dospělé. Rozpoznávání textu potom používá sociální aplikace Yik Yak.

Diskuze (2) Další článek: Takto prý bude vypadat animovaný „4D GIF“ budoucnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,