Google | Mapy Google | Street View

Google vylepšil kamery na autech Street View. Nové snímky ulic vypadají skvěle

Notoricky známá auta Googlu ověšená kamerami mapující místa po celém světě se poprvé po osmi letech dočkala velkého upgradu. Vylepšením prošly hlavní kamery, které mají vyšší rozlišení a lepší barevné podání, a výbava nově zahrnuje dvě boční HD kamery.

Z původních patnácti kamer zůstalo na autě pouze sedm, nižší počet je pak kompenzován vyšším rozlišením (konkrétně 20 Mpx u každé) a lepšími fotografickými vlastnostmi. Novinkou jsou dvě kamery v HD rozlišení zamířené do stran. Ty pomáhají lépe mapovat podniky v ulicích.

santa cruz.jpgsanta cruz nové.jpg
Vlevo je aktuální snímek ze Street View, vpravo nový. Vylepšení je patrné na první pohled

Kromě na pohled hezčích a detailnějších fotek ve Street View je totiž dalším důvodem k upgradu nutnost lepších zdrojových dat pro umělou inteligenci. Tu Google používá ke skenování podniků na ulici – zjišťuje jejich názvy, loga, zaměření a neustálým zlepšováním chce jednoho dne dokázat přečíst i otevírací dobu z pouhé cedulky na dveřích.

Takovéto množství dat je pro internetového giganta naprosto zásadní. Díky nim například získá informace do svých mapových podkladů i o podnicích, které samy záznam nevytvořily a po propojení s vizuálním podkladem bude dokázat skrze svého Asistenta odpovědět i na takové otázky jako "Jak se jmenuje obchod s červeným logem na náměstí?".

Kvalitní obrazová dokumentace reálných míst pak poslouží i autonomním vozům, Google například spolupracuje s Waymem (obě firmy spadají pod Alphabet).

Street View nedávno oslavilo 10 let:

Váš názor Další článek: Tady se budou odhalovat novinky od Applu: sál Steva Jobse už je téměř hotový

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,