Technologie | Automobily | Alphabet

Google s chytrými automobily nekončí. Bude je vyvíjet startup Waymo, který spadá pod Alphabet

Tak jak je to s těmi samořiditelnými auty od Googlu? Končí? Nekončí? Má Google zájem jen o technologii – software, anebo o auta se vším všudy? Odpověď se jmenuje Waymo.

Waymo je nově vytvořená technologická společnost, která však již neodpovídá přímo Googlu, ale je součástí koncernu Alphabet (což je ale fakticky to samé, protože Alphabet patří především zakladatelům Googlu Pagovi a Brinovi). Proč k tomu došlo? Projekt autonomních vozů probíhal v laboratoři next-gen projektů Google X. Jenže Google X sama o sobě nevyrábí komerční projekty – pouze je vyvíjí, a pokud se dostanou dostatečně daleko, aby měly komerční potenciál, vezme si je do parády někdo jiný s podnikatelskými zkušenostmi.

A přesně to má být Waymo. Waymo má za úkol dostat autonomní řízení ke skutečným zákazníkům. Zrod Waymo a přenesení projektu z Google X právě sem lze tedy nakonec číst spíše tak, že je technologie už natolik daleko, aby opustila laboratoře primárního aplikovaného výzkumu.

195911857
Chytré vozy už nebude vyvíjet laboratoř X, ale samostatný technologický startup Waymo, který patří do holdingu Alphabet. To by mohlo znamenat, že se přiblížila možná komercializace technologie.

Samozřejmě to ale neznamená, že se snad takovým autem brzy skutečně svezeme. Jen se ta chvíle přiblížila a Google, respektive teď už jeho matka Alphabet, bude skrze Waymo hledat způsob, jak toho reálně docílit.

Není se čemu divit, s autonomním řízením totiž koketuje třeba Tesla, která jeho prvky už nabízí ve svých vozech, Googlu tedy trošku ujel vlak. Tak dlouho vyvíjel svá auta v laboratoři, až trošku zapomněl, že z něj musí udělat i komerční produkt – ať už v podobě skutečného automobilu, nebo jen autonomní technologie, která bude součástí tradičních vozů. Možné jsou i nadále oba scénáře.

Diskuze (1) Další článek: Evropa se konečně dočkala. Satelitní systém Galileo startuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,