Google | Android | Google Allo a Duo

Google pozastavuje Allo a chystá staronovou aplikaci na posílání zpráv

  • Google pozastavuje vývoj komunikátoru Allo
  • Náhrada bude v podobě RCS, tedy upgradu SMS
  • Stále ale bude chybět služba nezávislá na telefonu

Google vždy bojoval s komunikátory v rámci svých služeb a Androidu. V průběhu let vystřídal spousty aplikací, žádná se ale nikdy příliš neuchytila. Když už náhodou úspěch zaznamenala, postupně ji přestal vyvíjet či zcela ukončil. Nyní se pozastavení vývoje dočkalo i Allo, Google totiž sází na RCS, tedy takový upgrade SMS zpráv.

Když letmo zabrousíme do historie, Google měl úspěšné messengery. Prvním z nich byl Google Talk. Multiplatformní, otevřený a bylo možné jej napojit i do klientů třetích stran. To bylo v době, kdy takováto funkce byla standardem.

Po příchodu konkurence ale Google začal lehce panikařit. Představil Hangouts, uzavřený systém, který sice měl moderní aplikace, doprovázely jej ale problémy s nedoručováním zpráv a podivným přidáváním kontaktů. Zprvu totiž služba byla pouze pro videohovory a napojená na sociální síť Google+ (a všichni víme, jak to s ní dopadlo). Ve finále se ale Hangouts staly dobře použitelné, Google je ale opustil a začaly zastarávat.

Allo příliš úspěšné není, Duu se daří

Další pokus se udál před dvěma lety, kdy si v Googlu řekli, že zaútočí na konkurenci produktem, který bude zcela stejný. Přišlo Allo a Duo, oboje vázané na mobilní telefon. A zde je totiž hlavní kámen úrazu – bez smartphonu si neškrtnete a i když postupem času byla doplněna webová verze, stejně jako u WhatsAppu musíte mít svůj telefon stále online.

Screenshot_20171218-112612.jpg
Komunikátor Allo se s úspěchem příliš nesetkal, i když nabízí unikátní funkce.

Zatímco Duo si získalo uživatele díky zcela jednoduchému ovládání a bezproblémovému fungování, Allo je zcela na okraji zájmu, celkově zaznamenalo kolem 50 milionů stažení. Google se tak nyní rozhodl, že tým vývojářů přesune na svůj nový projekt.

Pokud Allo používáte, nemusíte se bát, že by zničeho nic přestalo fungovat. Bude (prozatím) i nadále podporováno, žádná větší vylepšení či nové funkce ale zřejmě nelze očekávat, upozorňuje The Verge.

Přivítejte Chat, dalšího kecálka

Nejnovější sázka Googlu patří RCS, tedy Rich Communication Services. Jedná se o technologii, na které Google a ostatní již delší dobu pracují, až nyní to ale vypadá, že by s mohla dostat do popředí. Zjednodušeně se jedná o vylepšení SMS zpráv – komunikace probíhá stále přes operátora, tentokrát ale skrze internet.

6_web_2-1.jpg
Takto vypadá Chat, nejnovější messenger od Googlu. (The Verge)

Nová služba se bude jmenovat Chat a je postavená na již stávající aplikaci Android Messages, která RCS již nyní podporuje. Google tak sází na 100 milionů uživatelů, kteří k témto technologii již mají přístup. Navíc se mu podařilo získat na svou stranu celosvětově na 55 operátorů, 11 výrobců telefonů včetně Samsungu a Huawei a s podporou počítá i Microsoft (třeba ve Windows?). Prozatím chybí Apple a není příliš pravděpodobné, že by v dohledné době službu začal podporovat. Pokud by se ji ale podařilo masově rozšířit, neměl by na vybranou.

Chat bude fungovat velmi podobně jako iMessage na iOS. Umožní uživatelům posílat si mezi sebou textové zprávy, obrázky, samolepky a další – tedy vše, na co jsme zvyklí z moderních messengerů. Rozdíl bude ale v doručování. Zprávy se totiž odešlou operátorovi, který je předá centrálnímu hubu, který je předá dále. Na druhém operátorovi pak bude zjistit, zda příjemce má podporu RCS. V případě, že nemá, dojde klasická SMS zpráva.

Google se tak vzdává kontroly nad samotným doručováním zpráv a zaměří se na vývoj aplikace. Ta získá možnost odesílat zprávy skrze počítač, opět ale stylem jako má WhatsApp – tedy propojení prohlížeče s aplikací na mobilu. Přidá se i většina funkcí z Alla, jako jsou chytré odpovědi apod. S tím ale souvisí potenciální problém. Operátorům totiž teoreticky nic nebrání v tom službu zpoplatnit. K tomu ale doufejme nedojde.

Spuštění služby je plánováno na nadcházející týdny a měsíce, bude tedy zajímavé sledovat, jak se Googlu bude dařit. Těžké bude už jen přesvědčit uživatele, že tentokrát to myslí vážně a že vše nebude ukončeno po roce či dvou. Minule to totiž nevyšlo.

Diskuze (21) Další článek: AdBlock je podle německého soudu legální, vydavatel se svou žalobou neuspěl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,