Umělá inteligence | Google | Vojenství

Google pomůže americké armádě trénovat umělou inteligenci. Aby lépe analyzovala videa z dronů

Projekt americké armády Maven, který se snaží využít umělou inteligenci k analýze různých videonahrávek, získal mocného pomocníka – Google. Firma webu Gizmondo potvrdila, že americkému ministerstvu obrany poskytuje programovací kity TensorFlow a ukazuje, jak je využít v lepšímu analyzování videí z dronů. Zároveň upozornila, že technologie je použita k „nenásilným účelům“ a že materiál poté schvaluje reálný člověk.

Google tím chtěl říct, že jeho umělá inteligence nebude pomáhat k agresivnějšímu bojovému nasazení a drony díky ní nebudou útočnější, jen skutečně pomůže s analýzou natočeného materiálu.

Project Maven se vedle videí z dronů zabývá například analýzou videí z různých bezpečnostních a sledovacích kamer za pomoci počítačového vidění. Současné technologie dokáží rozpoznat základní objekty jako jsou lidé, auta nebo stavby, ale nezvládnou popsat komplexní scény.

Když projekt Maven loni v dubnu začal fungovat, šéf celé iniciativy, plukovník Drew Cukor, řekl, že Pentagon hledá komerční partnery, kteří by jim s vývojem technologií pomohli. Zdá se, že jedna z navázaných spolupráci je právě Google. Maven byl poprvé naostro využit v prosinci v boji proti ISIS.

TensorFlow je open-source software, tudíž není divné, že ho Pentagon používá. Google ale armádě má vyloženě pomáhat, jak s ním pracovat a jak jej upravit jejím specifickým potřebám. Konkrétní informace vzhledem k povaze projektu nejsou známy.

Použití umělé inteligence pro podobný úkol nicméně vyvolává řadu etických otázek. Těch je v této oblasti už teď dost, jelikož v Americe panuje neshoda, zda je vůbec správné používat bojové drony pro vojenské operace. Chybu stroje lidé odsoudí mnohem více, než chybu člověka. A pak tu jsou samotní zaměstnanci Googlu – jsou šťastní, že se toho účastní? Podle zjištění redaktorů webu Gizmodo vůbec.

Diskuze (3) Další článek: Telefony s Androidem prý nahradí bezdrátové klávesnice a myši

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,