Google má vlastní elektrické auto bez řidiče, nemá žádný volant

Sergey Brin v rámci jeho rozhovoru na konference Code (ReCode) představil nový projekt Googlu, který zahrnuje integraci technologie Google Driverless Car do vlastního prototypu malého a jednoduchého automobilu.

Prototyp auta byl vyroben kompletně od základu a Google se snažil přijít s novým konceptem, který by mohl být v budoucnu úspěšný. Protože by auto mělo být určené především pro kratší trasy a pro jízdu ve městě, je zcela jednoduché, lehké a využívá úsporný elektrický pohon. Z videa to navíc vypadá, že bylo tvořeno v továrně Tesla.

Vehicle Prototype Image Banner Cropped 600px.jpg
Prototyp jednoduchého elektrického auta od Googlu, které řídí samo

Podle Googlu by takto mohlo vypadat budoucí auto schopné jezdit zcela samo. Není tak překvapením, že tento prototyp vlastně vůbec nemá žádný volant ani pedál plynu, který už není potřeba. Stejně tak nemá zrcátka a Google se rozhodl zatím vytvořit pouze dvousedadlový model. Jedná se tak o jednoduchý vůz, který by mohl v budoucnu sloužit třeba jako taxík. Podle Brina se konkrétní byznysový model ukáže až časem, rozhodně chtějí spolupracovat s více partnery a Uber je jedním z nich.

Na střeše má jednu z hlavních částí pro laserové snímání okolí v reálném čase. Současná maximální rychlost prvního prototypu je 40 km/h a uvnitř obsahuje velký prostor před pasažérem. Ovládací tlačítka zahrnují spuštění a zastavení vozidla i s displejem, který ukazuje trasu. Do budoucna vlastně není potřeba nic jiného - zadání adresy stačí říct a Google převede hlas na text a zjistí adresu, kterou můžete hlasové potvrdit.

Google plánuje vyrobit přibližně stovku těchto prototypů a v létě by mělo začít hromadné testování vozů, které ještě budou mít i manuální řízení, jež je nově u testování autonomních vozidel vyžadováno v Kalifornii.

Diskuze (49) Další článek: Skype bude v reálném čase překládat hlasovou konverzaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,