Google | Placení mobilem | Indie

Google má v Indii novou platební aplikaci Tez, která posílá peníze skrze zvuk

Google má několik platebních služeb. Pro posílání peněz přátelům a placení v eshopech funguje Wallet, v telefonech na vybraných trzích můžete zase platit za pomoci Android Pay (u nás není služba dostupná). Nyní v Indii představil novou službu Tez, se kterou lze platit v obchodech a posílat přátelům peníze.

Indie patří pro technologické firmy k velmi zajímavým trhům, smartphone zde vlastní na 300 milionů lidí. Zatímco však většina platebních systémů využívá NFC, Tez k párování dvou uživatelů a posílání peněz využívá ultrazvuk (podobnou vychytávku znají majitelé Chromecastu). Výhodou tohoto řešení je, že uživatel nemusí sdílet žádný svůj údaj s protistranou, ať už telefonní číslo, e-mail či bankovní účet.

Pokud osoba, které chce uživatel poslat peníze, není poblíž, lze samozřejmě využít i údaje z kontaktů jako je telefon, e-mail či identifikátor v systému UPI. Výpis jednotlivých transakcí s ostatními uživateli pak vypadá jako běžný chat.

Tez funguje na standardu UPI, United Payment Interface, díky čemuž jej podporují téměř všechny banky v regionu. Odpadá tak nutnost nabíjení virtuální peněženky, peníze se strhávají přímo z účtu. Pro nás se toto řešení může zdát krkolomné, když by stačilo do aplikace přidat platební kartu. V Indii ji ale nemá automaticky každý majitel účtu a tak by Google využití aplikace omezil jen na úzký okruh lidí.

Krom běžného zasílání peněz nabízí i Tez Sheild, ochranu proti podvodům a krádežím identity, "stírací losy", které umožňují výhry až v hodnotě ₹100 000 a možnost pro firmy zasílat uživatelům nabídky a věrnostní bonusy.

Aplikace Tez je dostupná pouze v Indii na App Store a Play Store, objevují se však informace, že dojde k rozšíření i do dalších asijských zemí. U nás si u mobilního placení budeme muset počkat na příchod Android Pay a Apple Pay, případně si zařídit účet u banky, která funkci přidala do vlastní aplikace.

Diskuze (1) Další článek: W3C definitivně schválila DRM pro HTML5. Teď už může Flash Player konečně zemřít

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,