Software | Google | Bezpečnost | Mobilní aplikace | Play Store

Google loni udělal velkou čistku v obchodě Play. Odstranil přes 700 tisíc aplikací

V obchodě s aplikacemi Google Play můžete poměrně často narazit na nesmysly či na aplikace, které zobrazují pouze reklamy, vydávají se za jiné nebo vás špehují a sbírají data na pozadí. Právě proti tomu funguje od loňského roku služba Play Protect, která aplikace průběžně skenuje a vyhledává v nich škodlivý kód. Google se dnes pochlubil, že díky tomu loni odstranil ze svého obchodu rekordní počet aplikací, upozornil web Android Developers.

Odhaduje se, že na Google Play je v současné době přes 3,5 milionu aplikací, každý den jsou do obchodu nahrávány desítky tisíc nových. I proto může být problém uhlídat některé aplikace se spywarem a malwarem, které své úmysly „šikovně“ skrývají.

Google loni z obchodu odstranil přes 700 tisíc aplikací, které porušovaly podmínky Google Play, a to je o 70 procent více, než v roce 2016. A co je podstatné, 99 % závadných aplikací odstranil ještě před zveřejněním, tedy než si je někdo mohl vůbec stáhnout.

Dalších 100 tisíc aplikací neprošlo samotnou verifikací, Google navíc ztížil vývojářům, kteří publikovali nebezpečné aplikace na Google Play, zakládání dalších účtů za účelem opětovného šíření mobilního malwaru.

Mezi nejčastější zakázané aplikace (cca 250 tisíc) patřily tituly, které parazitovaly na známých aplikacích. Používaly stejný název (např. s mezerou na konci), identické logo a měly i podobné screenshoty.

Pro letošní rok plánuje Google bezpečnost Play Storu ještě posílit o další nástroje na detekci neférových aplikací.

Bezpečnostní záplaty na Androidu? Zatím to jde hodně pomalu:

Diskuze (33) Další článek: Pal-V je první létající auto, které si budete moci běžně koupit a vyjet s ním na silnici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,