Google | Umělá inteligence | Web

Google komprimuje některé fotky umělou inteligencí RAISR. Úspora? Až 75 procent

Loni na podzim se Google pochlubil svoji novou technologií strojového učení RAISRRapid and Accurate Image Super-Resolution, která dokáže zvětšit malou fotografii takovým způsobem, že to skoro nikdo nepozná. Namísto tradičních algoritmů, kdy bude zvětšená fotografie rozmazaná, si totiž RAISR pomocí strojového učení nastudoval rozdíly mezi originálem a zmenšeninou a ty se pak částečně snaží aplikovat i opačně.

341289770 27506506
Vlevo srovnání zmenšeniny a rozmazané dvojnásobné zvětšeniny pomocí obvyklého bikubického algoritmu. Vpravo pak podobné zvětšení ale pomocí techniky strojového učení RAISR.

RAISR samozřejmě neodkáže zázraky a neumí zcela rekonstruovat chybějící informaci, uměle zvětšenou fotografii ale dokáže doostřit a zvýraznit podstatné detaily.

A k čemu je to dobré? Google každý den servíruje miliony a miliony fotografií. Díky RAISRu by tedy mohl za určitých okolností (pomalé internetové připojení aj.) do prohlížeče poslat menší fotografii, která by ale byla upravená takovým způsobem, že by vypadala dobře, i kdyby se roztáhla.

70581934
Google se pochlubil, že už RAISR v některých situacích používá i na své síti G+, kde tak ušetří až 75 % dat

A to se už konečně dostávám k aktuální novince, Google se totiž pochlubil, že již RAISR skutečně nasadil a používá jej v některých případech rozměrných fotografií na Google+. Díky tomu prý dokáže zmenšit stahovaná data o celých 75 procent. Fotografie, jejíž původní rozměr činil 100 kB, tak má díky této technice pouhých 25 kB.

Diskuze (10) Další článek: Valve koupilo startup Impulsonic, který vyvíjí nástroje pro realistický prostorový zvuk ve virtuální realitě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,