Google, Baidu a teď i Microsoft. Firmy zveřejňují kód své „umělé inteligence“

Google, Facebook, Microsoft ale třeba i čínské Baidu roky vyvíjejí nové techniky strojového učení, protože přesně tuto technologii potřebují k tomu, aby se vyznaly v ohromném množství dat, které skrze jejich služby vytvářejí stovky milionů uživatelů.

A co víc, všichni tito hráči postupem letu dospěli do fáze, kdy se nebojí se svým dílem pochlubit širší veřejností a technologie postupně uvolňují pod svobodnou licencí na GitHubu. Loni tam svoje strojové učení TensorFlow umístil Google a čínské Baidu zase projekt WARP CTC.

782558022
Microsoft se chlubí, že jeho strojové učení je rychlejší než konkurence

Nyní se přidává i Microsoft a na GitHub vystavil zdrojové kódy svého systému CNTK – Computional Network Toolkit, který doposud nabízel pouze pod omezenou licenci akademikům na svém vlastním webu Codeplex. CNTK je k dispozici pod svobodnou licencí MIT, čili s ním může začít experimentovat prakticky kdokoliv.

Postupné uvolňování podobných technologií zjednoduší jejich nasazení a jistou demokratizaci strojového učení v nejrůznějších podobách jako služby. Prvky umělé inteligence tedy mohou být součástí všemožných hostingových služeb aj. a dostat se k běžným vývojářům, kteří měli doposud problém už se samotnou instalací a složitou konfigurací. Ostatně takový TensorFlow od Googlu může běžet třeba i na mobilních telefonech.

 

Prasošnek a psoryba jsou open-source

Google loni uvolnil komunitě i kódy neuronové sítě, která hledala v náhodných fotografiích všemožné objekty, které sama znala, a vznikly tak poměrně unikátní malůvky – první krůček k čemusi, co by se dalo nazvat autonomní počítačovou představivostí. Díky uvolnění kódu se záhy objevilo několik aplikací na tvorbu podobných zasněných grafik.

8930378
Google loni uvolnil kód neuronové sítě, která v náhodné fotografii nalezla různé skutečné objekty ze své referenční databáze, když je ale začala autonomně kombinovat, vytvářela vlastně zcela nové a doposud neznámé věci – třeba prasošneka a psorybu.
 
Diskuze (4) Další článek: Program americké univerzity ovlivní, kudy potečou vaše data

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,