Google | Google Asistent | CES 2018

Google Asistent se rozšíří do aut a v domácnostech obsadí chytré displeje

Hitem letošního CESu jsou rozhodně hlasoví asistenti a krom novinek týkajících se Alexy ukázal i Google, co chystá do budoucna. Google Asistent zamíří do Android Auto a představena byla nová kategorie produktů, tzv. chytré displeje, se kterými můžete komunikovat v rámci domácnosti.

Na hlášku Hey, Google! (nebo chcete-li po staru Ok, Google!) tak krom klasického Google Home či smartphonu bude reagovat i auto vybavené funkcí Android Auto. Asistent prvně bude dostupný v rámci USA, teprve později dojde k rozšíření. Umožní hlasové ovládání navigace, hudby a běžné dotazování Googlu, jak jste zvyklí. Samotné Android Auto je již dle Googlu dostupné ve více než čtyř stovkách modelů od čtyřiceti různých značek, mezi nimiž je například i česká Škoda, teoreticky je tedy z čeho vybírat.

Mnohem zajímavější jsou ale chytré displeje běžící na Android Things, které představilo hned několik společností, mezi nimiž je JBL, Lenobo, LG či Sony. Každé zařízení má dotykový kapacitní displej a reproduktory, díky čemuž krom klasického hlasového zodpovězení dotazu zvládne přehrát video z YouTube, zavolat skrze Duo nebo krok za krokem provést receptem při vaření. Možné je také sdílet obraz a hudbu skrze zabudovaný Google Cast. Jsou tak konkurencí pro Echo Show od Amazonu, který má uvnitř integrovanou Alexu.

Jeden ze zástupců, displej Lenovo Smart bude ve dvou variantách lišících se velikostí displeje (8 či 10 palců) a poběží na platformě Qualcomm Home Hub. Samozřejmostí je pak připojení na internet skrze WiFi, s mobilním telefonem se propojí i díky Bluetooth. Postavit se dá jak horizontálně, tak vertikálně a když se nepoužívá, slouží jako běžný fotorámeček, zdrojem jsou zde vaše fotografie na Google Fotkách. Dostupný bude začátkem léta za cenu 249 dolarů u větší varianty a 199 u menší.

SmartDisplay_1.pngSmartDisplay_2.pngSmartDisplay_5.png
Chytrý displej od Lenova se zabudovaným Google Asistentem a Chromecastem.

Google také rozšiřuje možnosti asistenta o nové akce, které zvládne vykonat. Ty přitom pochází jak přímo od Googlu, tak od ostatních vývojářů a pro celkový přehled je připravena samostatná webová stránka podobná té, kterou naleznete v Asistentovi na mobilu.

Váš názor Další článek: Lenovo bude prodávat dok s externí grafikou, bohužel jen s GTX 1050

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,