Google a Verizon chtějí „osvobodit“ web. Končí jedna éra?

Google už roky bojuje za koncept internetové rovnosti. Pokud si koupíte 5Mb/s paušál, nikdo vás nesmí omezovat třeba v používání P2P sítí. Pomoci mu má někdejší nepřítel koncepce.

Network neutrality – rovnost na internetu chcete-li, je idea, kterou si v posledních letech osvojil především Google. Velmi jednoduše řečeno předpokládá, že pokud si člověk zaplatí internetovou rychlost 5 Mb/s, nikdo jej nesmí omezovat a bránit mu k přístupu k libovolným službám. Realita je dnes ale poněkud odlišná, to možná z vlastních zkušeností víte sami.

Dva tábory

Internetová neutralita je žhavé téma, které názorově nerozděluje pouze firmy, ale i respektované osobnosti na internetu. Zatímco se Vinton Cerf a Tim Berners-Lee perou za rovnoprávný a otevřený internet, Cerfův kolega z mládí Robert Kahn a autor protokolů TCP/IP považuje pojem „network neutrality“ za umělý termín, nafouknutý slogan, který nic neznamená, protože vlastně žádný problém neexistuje a kdyby jej někdo zakotvil do práva, nastaly by problémy.

vint cerf.png
Vint Cerf – spoluautor TCP/IP protokolů, viceprezident Googlu a jeden z největších
zastánců principů síťové neutrality

Před několika týdny se internetová rovnost opět dostala na pořad dne, Google totiž po roce dovršil jednání s americkým operátorem Verizon. Ten je telekomunikačním hegemonem na tamním trhu a v našich podmínkách by se tedy jednalo třeba o Telefónicu O2. Když se spojí internetový obr s telekomunikačním, samozřejmě to zavání monopolem, tentokrát ale nešlo o byznys, ale o právo.

Federal Communications Commission

Americký internet má alespoň rámcově na starost FCC – Federal Communications Commission – tedy obdoba tuzemského telekomunikačního úřadu. Instituce si dala v posledních letech za úkol naplánovat strategii amerického gigabitového internetu a zároveň iniciovat legislativní změny, které by do amerického práva definitivně zavedly principy rovného internetu.Respekt úřadu ale poněkud klesl po jarním rozhodnutí odvolacího soudu, na který se obrátil operátor Comcast, kterému se nelíbilo, že mu FCC nařídil, aby dodržoval principy „net neutrality“ a svým zákazníkům neblokoval třeba některé internetové porty a tedy i takový BitTorrent. Soud dal za pravdu Comcastu, pověst FCC jako garanta poklesla a iniciativy se chopil Google s Verizonem.

fcc budova.png
Budova FCC ve Washingtonu

Možná se ptáte, proč vám tu povídám o sporech za oceánem, stále ale platí, že praxe ze zámoří se časem promítne i do evropské reality. Pokud se dnes tedy řeší rovnost na internetu v Americe, dříve či později spory propuknou i u nás, na půdě Komise a Evropského parlamentu – ostatně v mnoha rovinách se zde principy rovného internetu už dávno řeší.

Co je to ta síťová neutralita?

Co je to ale ten rovný internet a jak zní argumenty pro a proti? Jak jsem již napsal v úvodu „neutrální net“ je vlastně docela hloupý. Je to nezávislá síť, ve které plují pakety sem a tam bez kontroly a perzekuce. Zodpovědnost je vždy na konci kabelu, tedy ve vašem počítači. Pokud si tedy koupíte od svého operátora rychlou linku, ta má být skutečně rychlá, operátor se nesmí vymlouvat na penetraci a večerní špičky, a pokud se rozhodnete něco stahovat z P2P sítí, operátor vám nesmí blokovat k tomu potřebné porty a už v žádném případě nesmí snížit kvalitu takové komunikace. Jedině tak může být zachována inovace a soutěž na internetu, kde má každý provozovatel webových a dalších síťových služeb stejné příležitosti. Operátor nesmí zvýhodňovat svůj obsah na úkor i toho nejmenšího blogísku, nesmí zrychlovat partnerský videoportál na úkor YouTube a tak dále.

A co na to odpůrci internetové rovnosti? Vedle Kahna to je pochopitelně skoro každý americký internetový operátor, majitelé optických sítí a podmořských kabelů a také hromada hardwarových výrobců, jejichž byznysem jsou síťové prvky. Někteří argumentují tím, že principy „net neutrality“ jsou v přímém rozporu s americkou ústavou (v tomto případě v rozporu s právem na svobodné podnikání), výrobcům síťových prvků se zase nelíbí to, že by takový internet vlastně zakrněl a byl technologicky velmi jednoduchý. Směrovače a servery jsou dnes totiž velmi inteligentní, obsahují integrované firewally a antiviry a mohou tedy rozhodovat i o tom, co proteče, co ne a co s jakou prioritou. Z pohledu zákazníka-konzumenta je to však v rozporu s rovností.

net neutrality cenik.png
Obhájci síťové neutrality se obávají právě takového (smyšleného) ceníku
Zdroj: Isen.com

Operátorům se nakonec taková pravidla nelíbí z toho důvodu, protože by mohli v budoucnu přijít o zajímavé zdroje obživy. Kontinentální i interkontinentální sítě jsou po obrovském boomu internetu a náročných služeb přetížené a budování nových a ještě rychlejších optických sítí je poměrně drahé. Na prioritizování rychlosti a různých služeb by tedy mohli operátoři a správci sítí vydělat dostatek peněz k modernizaci. Takovým prioritizováním by mohl být třeba nějaký extra paušál, který bude o pár stokorun dražší, nabídne ale skutečných 20 Mb/s, zatímco ten levnější bude z části blokovaný, nebudete moci používat některé datově náročné služby a prioritizace na úkor ostatního se dočká třeba jen lokální WWW komunikace v dané zemi.

Čí pravda je pravdivější?

Pravdu najdete v argumentaci obou táborů, Google si ale před lety zcela přirozeně vybral tábor zastánců internetové neutrality. Není se čemu divit, jedná se o ryze internetovou společnost, pro kterou je životně důležité, aby data z jejich serverů tekla ke klientům co nejrychleji a s co nejmenší latencí. S příchodem cloud-computingu je tento problém stále bolestnější i s ohledem na vyvíjený operační systém Chrome OS. O jeho efektivním použití v tabletech dnes pochybuje skoro každý, protože máme až do morku kostí vepsáno, že internet je přeci pomalý a trpí latencí. Pokud by ovšem byly principy internetové rovnosti součástí legislativy, americký operátor by mohl za blokování a cílené zpomalování dostat od FCC pokutu až dva miliony dolarů. A to se už konečně dostávám k onomu pevnému poutu Googlu a Verizonu.

Když se na začátku srpna objevila zpráva o partnerství na blogu Googlu, spustila se lavina. Do Googlu se začali strefovat odpůrci samotného principu, ale i jeho zastánci, Google totiž musel přirozeně slevit. Proč? Protože uzavřel partnerství s vlkem, který doposud také patřil k odpůrcům jakýchkoliv legislativních restrikcí. Nakonec se objevila i výtka, že chce americké právo pozměnit vůle dvou bohatých „superfirem“ a to přeci není v pořádku. To je jistě z části pravda, je třeba si ale uvědomit, že Google ani Verizon nesepsaly návrh zákona, ale pouze apel na dvou stranách formátu A4, který by teprve měl vést kongresmany k tomu, aby se problematikou vůbec zabývali. Obě společnosti tedy logicky očekávají, že by se do připomínkového řízení nakonec zapojili všichni hráči na trhu.

network neutrality.png
Každý datový paket zkontrolujeme, a pak se uvidí, co s ním uděláme
Zdroj: Mixx.com

Výzva pro vybudování legislativy pro internetovou rovnost se skládá ze sedmi bodů a mimo jiné jasně stanovuje práva amerického telekomunikačního úřadu FCC, napříště by se tedy neměla opakovat situace s Comcastem. Některé z těchto bodů vyvolaly ještě větší bouři ve sklenici vody než samotné partnerství Anakina Skywalkera (Google) s představiteli Temné síly (Verizon), jak oba hráče a důsledky jejich spojení vtipně parafrázoval profesor práva Jonathan Askin pro web TechCrunch.

Sedm bodů prohlášení za ukotvení „network neutrality“ v americkém právu

  1. Zákazník může využívat jakékoliv legální webové služby, aplikace nebo zařízení dle vlastního výběru.

    Vysvětlení: Zákazníkovi nesmí být bráněno třeba v přístupu k P2P aplikacím, může na svém počítači spustit FTP server, může stahovat libovolná legální data. Někteří blogeři se obávají, že slovíčko „legální“ by do budoucna mohlo způsobit zamezení přístupu třeba ke kontroverznímu webu WikiLeaks. V případě slovíčka „zařízení“ jde zase o to, že operátor nesmí omezit připojení třeba jen na určitý konkrétní počítač nebo operační systém.

  2. Operátor nesmí omezovat ani prioritizovat kvalitu legálního využívání internetu

    Vysvětlení: I když budete používat náročné nebo kontroverzní služby (P2P), operátor nesmí použít praktiky QoS a automaticky takové připojení omezovat na rychlosti. Jinými slovy, operátor vám musí nabídnout pouze surový internet. Tento bod se ale týká také konkurenčního boje, jeden operátor nesmí ve své síti omezovat přístup k webovým službám konkurence.

  3. Zákazník má právo na informace

    Vysvětlení: Zákazník musí být srozumitelně obeznámen se vším, co dostane, v čem bude limitován a kolik zaplatí. Jinými slovy, konec titěrným poznámkám pod čarou ohledně Fair User Policy, agregace atp.

  4. Bude jasně stanovena role a moc telekomunikačního úřadu FCC, který bude moci rozdávat dvoumilionovou pokutu

    Vysvětlení: Toto je reakce na soudní spor Comcastu vůči rozhodnutí FCC v jeho případě.Za porušování pravidel rovného internetu bude moci úřad udělit pokutu až dva miliony dolarů

  5. Volná kapacita přenosového pásma operátorů se může vedle webu využít i na některé nové služby „zítřka“

    Vysvětlení: Pátý bod je jeden z nejcitovanějších a články na něm postavily třeba The Washington Post nebo kontroverzní Huffington Post, který už bije na poplach a pohřbívá současný internet. Oč tu tedy běží? Těmito dalšími službami může být třeba on-demand video, herní služby, monitoring zdraví, nebo třeba informace o domácím elektroměru a spotřebě (za oceánem často diskutované smart gridy aj.). Podstatné je ale to, že tyto doplňkové služby nesmí na konektivitě a kvalitě omezovat pásmo vyhrazené pro klasický internet. Tyto služby ostatně i u nás používá každý kabelový operátor, který vedle internetu nabízí třeba IP televizi (brněnský Netbox, O2 TV a další). The Washington Post a po převzetí i Huffington Post se ovšem obávají, že toto volné pásmo operátoři využijí k prioritizaci služeb na zakázku – samozřejmě za velké dolary. Tedy – Google by si například mohl v tomto vyhrazeném pásmu zaplatit lepší přenos pro svůj YouTube. Blogosféře se pak nelíbí to, že by touto cestou získala moc velká média, která by si mohla zaplatit rychlejší přenos na úkor chudých startupů, které by si musely vystačit s běžnou internetovou konektivitou.

  6. Technologie mobilního internetu se rychle vyvíjí, pravidla se na něj tedy nevztahují

    Vysvětlení: Toto je jeden z kompromisních bodů, za který je Google častován nadávkami. Podle společného tvrzení Googlu a Verizonu nelze pravidla kabelového internetu v současné době přenést na mobilní trh, kde se každý rok objevují nové technologie. Alespoň prozatím. Google se tedy vzdal myšlenky na rovný internet i zde a mobilní operátor Verizon si mne ruce, zkolabovala by mu totiž asi celá mobilní datová síť.

  7. Internet v každém okresu

    Vysvětlení: Jak jsem psal už v úvodu, o kodifikaci „network neutrality“ do právního systému usiluje FCC společně s další strategií na kompletní pokrytí Spojených států širokopásmovým internetem. Verizon a Google požadují, aby se reformoval speciální federální fond, ze kterého bude financována výstavba sítí i tam, kde zatím chybí.

Podle profesora Askina se Google dostal díky spolupráci s Verizonem do role Anakina Skywalkera, který se bojujíc za dobrou věc nevědomky dostane na stranu Zla, které ještě před loňskými námluvami bojovalo proti principům síťové neutrality. Proč najednou takový obrat – sic v mnohém kompromisní? Někteří to připisují touze Verizonu proniknout i do světa náročných webových služeb. Společnost ostatně na své sítí provozuje IP televizi FiOS TV, která obsahuje stovky amerických kabelových kanálů. Skrze rovnou síť by ji ale mohla nabídnout i zákazníkům jiných konkurenčních operátorů. Zároveň by i Verizon samotný zbohatl, kdyby nabízel jakési speciální pásmo pro nové služby. Možná. Možná se ale jen hegemoni Verizon a Google chytli příležitosti a nepřímé výzvy FCC, ať se už konečně začne jednat a přišli s vlastní iniciativou.

net neutrality vtip.png
Zdroj: Techgeist.net

Ta ale svým způsobem nic neznamená a může skončit jen jako bílý list papíru bez reflexe ze strany amerických kongresmanů. Možná se to ale nakonec Googlu a Verizonu povede a v Americe vznikne zcela nová legislativa, která posune internet zase o kus dál a v důsledku ovlivní celý svět. Jestli to bude správný, nebo špatný směr, ukáže až čas, v současné chvíli totiž mají jistý díl pravdy oba tábory a nabízí se pilátská otázka „quid est veritas“.

Další inspirativní čtení:

Diskuze (42) Další článek: Nejlepší antivir podle čtenářů Živě.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,