GNU oslavilo třicítku, idea svobodného softwaru užívaného dnes a denně

Psalo se 27. září 1983, kdy Richard Stallman, studující umělou inteligenci na MIT, oznámil projekt GNU (GNU´s Not Unix). Před třiceti lety tímto odstartovala éra svobodného softwaru založeného na otevřenosti a přístupnosti všem uživatelům. Tím Stallman začal doslova revoluci a vznik Free Software Foundation. Slovy "Free Unix" započal své činění a chtěl stvořit OS, který není Unixem (proto akronym GNU).

Jak podotkl mluvčí FSF Libby Reinish, „GNU je více než softwarové součásti, je to hnutí a myšlenka svobody“. Mimochodem, slovo gnu znamená pakůň, který se stal součástí loga GNU.

stallman.jpg
Richard Stallman – muž, který odstartoval myšlenku svobodného OS a softwaru vůbec (zdroj Liberapedia)

Smyslem projektu GNU bylo vytvoření kompletního, plně svobodného operačního systému, který by byl dostupný naprosto všem uživatelům. Ten sice nebyl de facto skutečně plně dokončen, nicméně vše nutné pro kompletní OS vytvořil. Jen samotné GNU jádro (kernel) se prakticky nepoužívá a nebylo dokončeno. Mikrokernel GNU Mach byl později vytlačen projektem Linuse Torvaldse, tedy Linuxu. Přesto bychom tak měli dnešní linuxové distribuce označovat plně jako GNU/Linux, což se u mnohých skutečně objevuje.

debian.jpg
Debian, jedna z linuxových distribucí, která se dnes běžně užívá, je označena jako GNU/Linux (zdroj Yeowart.co.za)

Richard Stallman rozhodně změnil IT svět k lepšímu a z jeho myšlenek se odvíjela další cesta svobodného softwaru, který dnes běžně používáme pod licencí GNU/GPL a právě z Unixu, který Stallman proklamoval jako "free", se zrodil Linux. Kromě OS běžně používáme i další software pod licencí GNU/GPL a to nejen v počítačích, ale i smartphonech, autech či síťových zařízeních. Oslavy třicítky GNU se v těchto dnech konaly po celém světě.

Diskuze (7) Další článek: Získejte nadhled nad internetovými technologiemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,