Nvidia | Grafické karty | GeForce RTX 3000

GeForce RTX 3060 se ještě ani nezačala prodávat a prodejci už rapidně zvyšují ceny

Celá sága s grafickými kartami už začíná být tak šílená, že z toho určitě v budoucnu Netflix natočí drama. Minulý týden jsme informovali, že se od 25. listopadu začne prodávat zatím nejlevnější grafická karta s architekturou Ampere od Nvidie – GeForce RTX 3060. Není pochyb o tom, že poptávka bude obrovská, avšak zase se v řetězci objevuje někdo, kdo na tom chce pořádně vydělat.

Tentokrát se ale nejedná jen o výrobce, ale také o prodejce. Zatímco doporučená maloobchodní prodejní cena od Nvidie je stanovena na 329 eur, tedy kolem 9 200 korun s DPH, na vybraných e-shopech se už objevily předobjednávky za 499 eur, tedy o více než polovinu vyšší ceny. A to se bavíme pouze o té nejlevnější verzi, některé modely stojí i 699 eur, byť výkon je víceméně stejný (pár procent výkonu navíc si pomocí přetaktování uděláte také).

Jak informoval web Videocardz, navíc někteří prodejci přistupují i k protizákonné taktice – ruší předobjednávky za původní ceny s tím, že předpokládají, že si zákazník objedná znovu za mnohem vyšší cenu.

Jak se k těmto praktikám postaví Nvidia, zatím není jasné. Pokud se ale k tomu přidá další článek v řetězci, tedy přeprodejci na bazarech a aukčních webech, karta opět nebude dostupná a bude se prodávat ještě s další přirážkou. Jedinou možností, jak tomuto fenoménu zatrhnout tipec, je dostat co největší množství kusů na trh. To je ale v současné koronavirové době, kdy jsou problémy na všech frontách, asi nemožné.

Diskuze (10) Další článek: ČHMÚ rozjel nový superpočítač. Bude simulovat dlouhodobé změny klimatu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,