Gabe Newell: aktualizace hry na Steamu generovala 3,5 Tb/s

O tom, že je herní průmysl obří, netřeba pochybovat. V poslední době se ale začínají věci z pohledu distribuce měnit, ukázkou jsou nejen nové mobilní platformy, ale například i velmi úspěšná počítačová platforma Steam.

Gabe Newell ze společnosti Valve, která provozuje Steam, se při příležitosti předávání ceny BAFTA pochlubil s některými detaily. Dle jeho slov Valve z obchodního hlediska minulý rok vyrostlo o 50 %. Steam sice zpočátku obsahoval hry od Valve, nyní je ale důležitým distribučním kanálem pro většinu tvůrců her a univerzální platformou pro sdílení, komunikaci, vyhodnocování dat a dalších součástí novodobého hraní.

Pro představu o velikosti se Gave Newell pochlubil i nedávnou datovou špičkou, která při aktualizaci jediné hry (DOTA 2) dosáhla na 3,5 Tb/s, což je kolem 2 % z celosvětové mobilní i pozemní internetové aktivity.

Valve se tak stává skutečně obřím kolosem, který se však pouští i do experimentů a nevede ani byrokratickou firemní strukturu. Tento rok by mělo Vavle představit i vlastní herní konzoli přizpůsobenou přímo pro Steam.

Od Valve lze ale očekávat i případné revoluční změny ve hraní z pohledu hardwaru i software. Současné jmění Valve se odhaduje kolem 2,5 miliard dolarů a počet zaměstnanců na přibližně 400.

 

Diskuze (12) Další článek: Apple eMac: zaměřeno na vzdělávání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,