Hacking | DIY

FutLab: Kutilové z Prahy dostanou na jaře novou high-tech dílnu

Brněnské Jihomoravské inovační centrum loni na jaře otevřelo svůj FabLab – největší českou dílnu pro bastlíře všeho druhu. Ti zde najdou prakticky vše od kladívek a vrtaček až po CNC frézku, 3D tiskárny a laserovou řezačku.

Podobných dílen a menších hackerspaců je samozřejmě v Česku více, ačkoliv mnohdy nabízejí spíše skromnější výbavičku. Je to pochopitelné, podobná technika není za pusu a v Brně sponzorsky vypomohl zdejší Honeywell.

V každém případě, řadu českých dílen 2.0 na jaře rozšíří další – tentokrát v Praze! Říká si FutLab má podtitul „high-tech dílna pro kutily“ a návštěvníkům slibuje vedle základního nářadí a pájek také 3D tiskárny Prusa, CNC frézku, laserovou řezačku nebo třeba elektrické brusky a barvící pistole. To vše na ploše 154 m2.

26922141-4941-46e1-abe9-c5faeb56dd12
Webové stránky projektu slibují dostatek výzbroje pro bastlíře všeho druhu

Pražská dílna se rodí pod dohledem Daniela Gottwalda, který potvrzuje inspiraci brněnským FabLabem a dodává: „Rádi bychom otevřeli v březnu veřejnosti. Přijít se podívat může každý, dílna však bude k použití pro členy, kteří budou platit členské příspěvky.“

Ačkoliv se podmínky členství stále ladí, k dispozici by mohly být tři cenové úrovně členství a případně i možnost jednorázové práce. Dílna zároveň nechce být pouze dílnou v pravém slova smyslu, ale má v plánu také nejrůznější workshopy a popularizační akce.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft uvolnil první testovací sestavení podzimního updatu Windows 10. Ten jarní je již za dveřmi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,