Testy | Notebooky | Fujitsu

Fujitsu Lifebook T937: přihlaste se do Windows žílami v dlani

  • Maximální výbava oslňuje rozsáhlostí i cenou
  • Pokročilé možnosti ověření uživatele
  • Netradiční skládací LAN konektor v tenkém těle

Lifebooky od Fujitsu žijí trochu na okraji zájmu běžné počítačové veřejnosti. Nejsou totiž kdovíjak levné a nebodují mezi atraktivními herními notebooky. Soustředí se na podnikový segment, kde se vyžaduje nekompromisní spolehlivost a výbava.

Fujitsu Lifebook T937

Core i5-7300U 3,5 GHz ● 8 GB DDR4 2133 MHz ● 13,3" Full HD, IPS, dotykový, matný ● SSD M.2 SATA 256GB ● Intel Dual Band Wireless-AC8265 + BT, LTE Sierra Wireless EM7455 ● HDMI, VGA, 2×USB 3.0, USB-C, Gb LAN, čtečka SD, audio ● PalmVein Sensor, Fingerprint, SmartCard Slot ● 50 Wh ● Dokovací stanice + 90W AC adaptér ● Windows 10 Pro ● 31,8 × 22,4 × 1,98 cm ● 1,3 kg

67 tisíc Kč
cena za základě webového konfigurátoru s vybranou konfigurací

Testovaný kus T937 tak na první pohled docela klame tělem. Vypadá jako malý konvertibilní notebook staré koncepce s displejem uchyceným na středovém otočném kloubu. Ve skutečnosti jde ale o nebývale vybavený a současně rozšiřitelný notebook pro náročné profesionály.

Fujitsu 01.JPGFujitsu 08.JPG
Takto řešený kloub klade vyšší nároky na mechanické provedení. Sklopený displej pak nezůstane v rovině s klávesnicí

Vnější design nepůsobí moc zrovna moderně. Notebook je sice tenký a lehký, ale touchpad se samotnými tlačítky nebo členité boky notebooku nenaznačují aktuální rok výroby. V cílovém podnikovém prostředí tak notebook nepůsobí nějak nápadně, spíš jako trošku netradiční notebook pro IT profesionály.

Fujitsu 10.JPGFujitsu 03.JPGFujitsu 04.JPG
Čtečka Smart Card a snímač dlaně v základu nebývá, tam najdete jen čtečku otisků starší koncepce s přejížděcím snímačem

Když ale začnete pátrat po výbavě, překvapí vás její šíře. Pro zabezpečený přístup nabízí notebook hned tři metody: otisk prstu, čtečku čipových karet a čtení z dlaně. Zatímco čtečka otisků je staré koncepce, kdy musíte prstem šoupat po senzoru, čtečka dlaně představuje vrchol biometrického zabezpečení.

Unikátní snímač Fujitsu PalmVein dokáže přečíst na dálku, kudy proudí ve vaší ruce krev a sestaví unikátní mapu kapilár. Rukou se přitom snímače ani nedotknete, podržíte ji zhruba pět centimetrů nad snímačem v pravém dolním rohu notebooku. Čtení zabere pár sekund a byť není rychlé jako snímač otisků prstů, nelze ho ošálit, ruka musí být živá s proudící krví uvnitř.

Fujitsu 05.JPGFujitsu 06.JPGFujitsu 02.JPG
Vypínač na displeji představuje kompromis, aby se počítač dal zapnout i v režimu tabletu. Samostatná tlačítka na touchpadu používat nemusíte, pravé tlačítko ale reagovalo podstatně přesněji než klepnutí dvěma prsty na plochu. Stavové diody na přední hraně naštěstí neoslňují.

Ač jde o malý ultrabook, nejsou tu ani kompromis v konektivitě. Samozřejmou Wi-Fi doplňuje LTE modem s SIM kartou pod výměnným akumulátorem - další věc, co se už často nevidí - a navzdory tenkému tělu také konektor pro drátovou síť. Tento konektor používá unikátní rozkládací konstrukci, která sice moc důvěry pro dlouhodobou životnost nebudí, v případě potřeby tu ale konektor máte.

lan1.jpglan2.jpglan3.jpgPlnohodnotný LAN konektor se schovává uvnitř ve složeném stavu

Další ne moc často viděnou vlastnost představuje konektor pro dokovací stanici na spodní straně. Dokovací stanice nabídne samozřejmě kompletní nabídku konektorů pro stálé pracoviště.

Fujitsu 17.JPGFujitsu 18.JPGFujitsu 19.JPG
Volitelná dokovací stanice vhodně zaparkuje počítač na pracovní stole, výstupek na pravé straně vám vysvětlí, že nemáte používat LAN konektor v notebooku

Tvar dokovací stanice přitom zablokuje šuplík s vestavěným LAN konektorem, abyste raději používali ten pevnější v dokovací stanici. Dokovací stanice navíc vysvětluje starší způsob překlápění displeje. I při přetočení a přiklopení displeje na klávesnici je stále spodní strana volná. Do dokovací stanice tak můžete tento počítač připojit i v režimu tabletu.

Fujitsu 11.JPGFujitsu 12.JPGFujitsu 13.JPG
Testovaný model neměl české popisky na klávesnici, u nás se ale prodávají jiné konfigurace. Navzdory tenkým rozměrům je nabídka konektorů příkladná, snad jen USB-C je jen obyčejné USB. Aktivní Stylus pro psaní po displeji se schovává u přední hrany na pravé straně. Dobíjí se při schování do těla notebooku.

Třináctipalcový Full HD displej je samozřejmě dotykový, ale krycí sklo kryje matná fólie, takže netrpí tolik na odlesky. Pokud chcete, klidně místo prstů můžete použít stylus, který se navzdory tenkému tělu ukrývá v notebooku na pravé straně.

Naměřili jsme

3DMark _

SSD

cdmssd.PNG

Ice Storm 22509
Cloud Gate 3484
Sky Diver 2898
Fire Strike 738
PCMark 8
Home Open CL 2984
Home 2408
Creative OpenCL 4300
Creative 2324
Work OpenCL 3949
Work 2760
Výdrž
Film 9:42
Kancelář 10:05

Použitá konfigurace pak představuje na notebooku to nejméně zajímavé - je to totiž klasická rozumná konfigurace: Core i5-7300U, 8 GB paměti, 256 GB SSD. Použité SSD patří k těm horším. Podporuje jen SATA rozhraní a rychlost zápisu kolem 200 MB/s sotva využívá polovinu potenciálu sběrnice. Pochválit ale musíme přístup ke komponentám skrz odšroubovatelné krytky. Vyměníte pevný disk i jeden modul paměti a konektor pro disk podporuje rychlejší NVMe SSD disky.

Fujitsu 15.JPGFujitsu 16.JPG
Na spodní straně můžete pohodlně vyjmout akumulátor, pod kterým se schovává slot na SIM kartu. Pod dvěma krytkami se dostanete k M.2 SSD a paměťovému modulu

Fujitsu Lifebook T937 je sice designem jak ze staré školy, současně ale ze staré školy přebírá to nejlepší: snadnou rozšiřitelnost, maximální výbavu a robustní konstrukci. Díky moderním komponentám ale vydrží přes devět hodin pracovního nasazení, v tomto směru se retro nekoná.

Testovanou konfiguraci „v plné palbě“ si přímo nekoupíte, v konfigurátoru vychází cena na 66 828 Kč. Pokud zvolíte základní model s Core i5-7200U bez dokovací stanice, čtečky dlaně, čipových karet nebo LTE modemu, startuje T937 na přibližně 40 tisících korunách, což už je přece jen snesitelnější. Mezi notebooky se srovnatelnou konfigurací procesoru paměti a disku jde ale stále o dražší záležitost, byť to vynahrazuje odolné provedení s dobrou rozšiřitelností.

Testovanému notebooku i ukázce, jak funguje přihlašování dlaní, jsme se věnovali v tomto videu:

Diskuze (5) Další článek: Placatozemec předvedl své podivné uvažování. Vědce z NASA označil za lháře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,