Francie se možná změní. Úřady chtějí v nouzi vypínat Wi-Fi a špehovat IM

Francie má po pařížských teroristických útocích našlápnuto k tomu, aby se v případě podobné krize dobrovolně zbavila některých občanských práv a svobod na internetu. Le Monde (via The Verge) cituje návrhy připravovaných novel z pera tamního Ministerstva vnitra, podle kterých by mohly úřady v případě nouze blokovat anonymní síť Tor, zakázat veřejné sítě Wi-Fi nebo si třeba vyžádat od VoIP služeb šifrovací klíče, aby se dostaly ke komunikaci jednotlivých uživatelů.

Ačkoliv se zatím jedná pouze o návrhy, novely protiteroristického zákona a pravidel stavu nouze by mohly začít platit už zkraje příštího roku.

Podobné změny by způsobily problémy především šifrovaným komunikačním službám. Jelikož jsou často navržené takovým způsobem, že k obsahu komunikace se nedostane ani provozovatel (nemá k dispozici dešifrovací klíče), nemohl by nejspíše svoji službu ve Francii legálně provozovat.

Zajímavá by pak byla i pozice mobilních platforem, i ty totiž směřují k plnému šifrování, které provozovatel nedokáže nijak prolomit – klíč zná pouze majitel telefonu. To se týká třeba novějších verzí Androidu, které umožňují kompletní šifrování zařízení, a také iOS. Kvůli šifrovaným komunikačním službám se v minulosti v některých zemích potýkala s problémy i platforma BlackBerry.

Diskuze (23) Další článek: IDC: prodeje chytrých telefonů už budou růst jen o jednotky procent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,