Windows 10

Francie oficiálně varuje Microsoft: Windows 10 získává zbytečně moc dat a ohrožuje bezpečnost uživatelů

Francouzský úřad pro ochranu dat se podíval na Windows 10 a prozkoumal, zda se dodržují všechny náležitosti odpovídající evropskému právu.

Výsledná zjištění publikoval (PDF) a zaměřil se především na soulad s právem. Kritizuje tedy nevysvětlování pojmů při instalaci a neuvádění typu informací, které se odesílají při komunikaci se servery v USA.

Hlavní výtky se věnují záznamu telemetrie a PIN kódu. Microsoft uvádí, že základní režim telemetrie Basic ve Windows 10 je nezbytný pro fungování systému. Francouzští vyšetřovatelé ale namítají, že sám Microsoft nabízí v podnikových edicích Windows 10 přísnější režim Security, který pouze zajišťuje hlídaní bezpečnostních aktualizací. Proto režim Basic není nezbytný a všichni uživatelé Windows by měli mít možnost nastavit režim Security.

Další výtka se týká ochrany přihlašování k počítači PIN kódem, kde se při testování podařilo zadat bez omezení 20 neúspěšných pokusů, pouze je po pěti pokusech nutné restartovat počítač. Doporučují maximum 25 pokusů za 24 hodin. Popravdě ale když má někdo fyzický přístup k počítači, je ochrana systému a souborů heslem často prolomitelná.

I podrobným zkoumáním se nepodařilo zjistit, že by Windows neoprávněně zasílaly Microsoftu informace jednoznačně identifikující uživatele a jeho aktivitu, například navštívené webové stránky. Nalezené problémy se týkají především nedostatečného vysvětlení pojmů a aktivit a hlavně poukazují na možnost fungování systému i s nižší odesílanou telemetrií, než je součástí základního systému Windows 10 pro koncové zákazníky. Základní telemetrie ale Microsoftu pomůže při lepším odhalováním problémů a vylepšování systému.

Diskuze (95) Další článek: Mapy.cz vypustily betaverzi mobilní aplikace s exotickou turistickou navigací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,