Francie odhlasovala konec legislativy „třikrát a dost“ – ve sněmovně totiž bylo pouze sedm poslanců

Ve Francii už šestým rokem funguje protipirátská legislativa třikrát a dost –HADOPI (Haute Autorité pour la Diffusion des Œuvres et la Protection des droits d'auteur sur Internet). Stručně řečeno, Francouzi si mohou dvakrát zahrát na piráty a potřetí už budou mít problém a mohou přijít buď o internetové připojení, nebo peníze, protože dostanou tučnou pokutu.

Nyní ale tamním Národním shromážděním (francouzská poslanecká sněmovna) prošel pozměňovací návrh, který počínaje 4. únorem 2022 ruší některé klíčové části legislativy HADOPI, což by v praxi znamenalo, konec experimentu, který si chválili jak autorskoprávní organizace, tak pařížská vláda.

Jak je tedy možné, že sněmovna něco takového odhlasovala? Protože ve sboru o 577 členech téměř nikdo nebyl – hlasování se účastnilo pouhých sedm poslanců (!), čtyři hlasovali pro a tři proti. I při tomto malém počtu však bylo jejich rozhodnutí zcela legitimní.

Zůstává tedy samozřejmě otázkou, jestli při některém z dalších hlasování nedojde k nápravě, nicméně pokud ne, ve Francii přestane platit protipirátská legislativa, která se měla stát modelem i pro EU a další země, na základě pouhých čtyř poslaneckých hlasů.

Diskuze (6) Další článek: Vědci ze Stanfordu postavili robotického potápěče. Vypadá jako člověk, ale je plný oleje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,