Francie, Británie a Německo žádají Google, aby upravil své podmínky

Podle francouzských úřadů by měl být Google konkrétnější a jasnější v tom, jak nakládá s daty svých uživatelů. Vše se týká sjednocení podmínek napříč jeho službami loni na jaře, ze kterého mimo jiné vyplynulo, že firma může sdílet uživatelská data mezi svými službami. Google tento krok hájí jednoduše tak, že dílčí služby musí mít přístup k datům uživatele, aby nabídly lepší servis. V praxi to znamená, že třeba YouTube o vás může získat nějaké informace z profilu na Google+ atp. Může se jednat o podobnou banalitu jako sdílení jedné uživatelské fotografie – avataru – napříč weby společnosti, aniž byste si museli u každé z nich vytvářet izolovaný profil.

Google aktivita účtu.png
Google svým uživatelům nabízí hromadu přehledů o tom, co o nich vlastně ví a co vše spravuje. Podobné nástroje byste u ostatních velkých hráčů v čele s Microsoftem a Applem hledali jen těžko. Úřady se ale zlobí a vyžadují ještě větší transparentnost.

Některé úřady se nicméně obávají, že text podmínek je příliš vágní a toto sdílení a další body podmínek nejsou ani po více než roce příliš jasné. Není to přitom jen rozmar jednoho úřadu na ochranu osobních údajů, vedle Francie se totiž po měsících zkoumání ozvala i Británie a její kancelář ICO, která na svých stránkách oznámila, že dává Googlu ultimátům do 20. září. Pokud do té doby Google neupraví své podmínky takovým způsobem, aby bylo jasné, jak sdílí uživatelská mezi svými weby, hrozí úřad na základě tamní legislativy Data Protection Act pokutou, která může dosáhnout do výše až 500 tisíc liber. Samotná pokuta by byla pro globální Google jen malé hmyzí bodnutí, v tomto případě se ale hraje hlavně o dobré renomé.

Na začátku července se ozval také další letitý kritik Googlu, tedy sousední Německo. Tamní úřad na ochranu osobních údajů si pozval Google na kobereček a bude chtít podobné vysvětlení jako Francie a Velká Británie.

Během prázdnin by se mělo také definitivně vyřešit antimonopolní vyšetřování Googlu Evropskou komisí.

Diskuze (10) Další článek: Michal Hrabí: Brno má obří technologický potenciál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,