Prohlížeče | Firefox

Firefox 80 chrání před nebezpečnými doplňky a chová se jako čtečka PDF

Mozilla po čtyřech týdnech vydala další verzi svého prohlížeče. Jubilejní Firefox 80 je k dispozici pro Windows, macOS a Linux. Opravuje 11 chyb, přináší několik drobných změn a dvě „viditelné“ novinky.

Podle Mozilly již Firefox lze v systému nastavit jako výchozí prohlížeč PDF, takže bude tyto dokumenty otevírat místo Edge, Adobe Readeru apod. Firefox získal čtečku PDF již před 8 lety coby experimentální funkci. Standardně je aktivní od Firefoxu 19, který přišel v únoru 2013. Od této doby jej samozřejmě lze donutit, aby otevíral i PDF uložené na disku, nejen ty online.

Co tedy aktuálně oznámená novinka ve Firefoxu 80 znamená, není jasné. Jediná možnost, která dosud nebyla dostupná, se týká Windows, kde přes Nastavení či Ovládací panely nelze u souborů (tedy ani typu PDF) zvolit libovolný program, kterým se mají otevírat. Povolené jsou jen ty, které nesou speciální příznak.

To však neplatí pro nastavení přes Vlastnosti souboru, kde je možné vybrat kterýkoliv nainstalovaný program. Firefox 80 tedy nově nese příznak a v seznamu alternativních výchozích aplikací bude u souborů PDF vždy.

Druhou důležitou novinkou je, že Mozilla sestavuje seznam zakázaných doplňků, které do Firefoxu nepůjdou nainstalovat ani při stažení z cizích webů. Tuto černou listinu již vede přes 10 let, ale až loni a letos na ni skutečně přidává desítky různých rozšíření, které mohou způsobit nestabilitu prohlížeče nebo se snaží tajně dolovat uživatelská data.

Nejdůležitějších změn se ale dočkala mobilní verze pro Android. Firefox prošel velkým upgradem, který prohlížeč zrychlí, přinese mu tmavý režim, pokročilé blokování sledovacích prvků, možnost nastavení adresního řádku na spodku displeje, přičemž stále zachovává podporu doplňků. Doposud byl nový Firefox pro Android vypouštěn ve vlnách, od tohoto týdne bude dostupný pro všechny a za starou verzí 68 udělá tlustou čáru.

Diskuze (18) Další článek: Pod dohledem na dálku: Test Wi-Fi kamery TP-Link Tapo C200 a chytré zásuvky TP-Link Tapo P100

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,