Firefox | Mozilla

Firefox 74 mění pravidla pro doplňky. Vylepšena je také ochrana před sledováním Facebookem

Mozilla uvolnila další finální verzi svého webového prohlížeče Firefox, má označení 74. Přináší opravy různých bezpečnostních chyb a několik novinek, například  nové možnosti správy, resp. třídění přihlašovacích údajů, či import záložek z nové generace prohlížeče Edge. 

Nejpodstatnější novinka se také týká doplňků, resp. rozšíření. Podobné Add-ony, nainstalované externími aplikacemi, je po novém možné odstraňovat z Firefoxu pomocí Správce doplňků (zadáme do adresního řádku about: addons). Zároveň doplňky už mohou instalovat pouze uživatelé a ne aplikace.

Ani oficiální rozšíření Facebook Container od Mozilly nezůstalo bez novinky. Rozšíření má zabraňovat tomu, aby přední sociální síť mohla různým způsobem sledovat naši další aktivitu na internetu - čili zpravidla to, co děláme na webech třetích stran mimo Facebook.

Facebookové komentářů lajky či komentáře tak na stránkách mimo Facebook automaticky nefungují. Pokud však potřebujeme nějaké stránce udělit výjimku, po novém můžeme povolit stránku ve Facebook Container.

Mozilla u Firefoxu 74 slibuje i lepší ochranu soukromí uživatelů při webových hlasových či video hovorech (přes podporu mDNS ICE). V rámci Firefoxu na systémech Windows se zase dá po novém použít klávesová zkratka Ctrl + I pro otevření okna Informace o stránce (Page Info).

Firefox 74 už také ve výchozím stavu blokuje staré protokoly TLS 1.0 a TLS 1.1. Pokud dané stránky nepodporují TLS verze 1.2, ukáže se chybové hlášení.

Uživatelé nemusí stahovat celou novou instalaci, ale stačí jim přejít na novou verzi přes aktualizační mechanismus. Dostupnost nové verze si můžete prověřit přes menu Nápověda - O aplikaci Firefox. Nová verze by se nyní už měla nabízet všem.

Diskuze (3) Další článek: První snímek základní desky s levnějším čipsetem B550: PCI Express 4.0 s plnou podporou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,