FBI začala vyšetřovat Uber. Zajímá ji software, kterým sledoval řidiče konkurence

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) začal vyšetřovat alternativní taxislužbu Uber kvůli jejímu programu Hell z let 2014 až 2016, kterým sledovala řidiče konkurenčního dopravce Lyft. Informuje o tom Wall Street Journal.

Vyšetřování vede newyorská kancelář FBI a podle dostupných informací jsou jeho předmětem nekalé konkurenční strategie. Uber totiž v rámci Hell vytvářel na Lyft falešné účty řidičů a pak zkoumal, jak služba funguje, jaký systém řidiči používají, jaké mají dojezdové časy a jak se dostávají do určitých oblastí.

S těmito informacemi se Uberu údajně dařilo v reálném čase vyplňovat mezery, které měl Lyft. Software dostal název po protikladu způsobů, jakým Uber monitoroval své vlastní řidiče – God view nebo později Heaven view.

Další funkcí programu bylo identifikovat řidiče, kteří jezdili jak pro Uber, tak pro Lyft. Jakmile je společnost odhalila, nabídla jim takové podmínky, aby ježdění pro Lyft pustili. Uber nakonec Hell přestal používat v průběhu loňského roku.

Lyft samozřejmě o softwaru věděl. Na Uber tak ze začátku letošního roku podal žalobu, ve které argumentoval, že software porušoval celou řadu obchodních, občanských i dopravních zákonů, ale nakonec ji tento měsíc stál.

FBI se ale stejně rozhodla věc vyšetřovat. Není to totiž jediný případ, kvůli kterému Uber vyšetřuje – oblíbená alternativní taxislužba je podezřelá z porušení tzv. Foreign Corrupt Practices Act, jenž zakazuje uplácení úředníků. FBI tak možná nové vyšetřování jen přihodila do obrazné složky „Uber“.

Nový ředitel, kterého si představenstvo společnosti zvolilo na konci srpna, bude mít nicméně co dělat. Uber je vyšetřován také kvůli užití softwaru jménem Greyball, kterým obcházel lokální regulace, nemluvě o šrámu na pověsti kvůli údajnému sexuálnímu oběžování zákazníků ze strany řidičů.

V Brně je Uber zakázaný:

Diskuze (1) Další článek: Hoverbike Scorpion-3: Co dokáže ruský prototyp létající motorky?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,