iPhone | FBI | Kriminalita

FBI: Telefon střelce z kostela byl dokonale zašifrovaný a raději vám neřekneme, co to bylo za model. Byl to iPhone

Po divoké střelbě v texaském kostele se v zámoří opět začalo mluvit o příliš silném šifrování mobilních telefonů. I když totiž agenti FBI získali telefon útočníka, který později spáchal sebevraždu, nemohli se do něj dostat.

Taková situace není nikterak ojedinělá. Pokud totiž telefon neodemkne vyšetřovatelům sám jeho majitel, musí se o to pokusit kontraktoři agentury z řad bezpečnostních společností, anebo občas sám výrobce. I tak se to ale nepodaří ani v polovině případů a FBI se nedostane ke klíčovým důkazům.

I proto úřad v čerstvém případu mlčel, o jaký model telefonu se vlastně jednalo, s tím, že nechce radit dalším útočníkům, jaký mají používat telefon. Až později vyšlo najevo, že se i v tomto případě jednalo o iPhone a sám Apple se nabídl, jestli nechce FBI asistenci. Ta jej v prvních dnech odmítla s tím, že má vlastní experty.

Ředitel FBI Christopher Wray se v říjnu nechal slyšet, že je šifrování telefonů obrovský problém, komplikuje totiž vyšetřovatelům pátrání v mnoha každodenních případech; zdaleka nejen v těchto medializovaných.

A proč je to pokaždé iPhone? Ne snad, že by pouze Apple uměl šifrovat data – Android to zvládne už roky, nicméně zatímco na telefonech s Androidem se zpravidla jedná o volitelnou funkci, kterou málokdo aktivuje, na iPhonech je tomu jinak.

Diskuze (33) Další článek: Čína chystá první samoobslužnou policejní stanici na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,