Facebook | Sociální sítě | Fake News

Facebook umí upozornit, že sledujete účty šířící propagandu a lži. U nás bohužel zatím ne

Skoro 150 milionů uživatelů Facebooku se někdy setkalo s výtvorem stránky šířící tzv. fake news. Skutečné číslo přitom může být mnohem větší. Síť o problémů ví, ale až poslední měsíce podniká konkrétní kroky, jak uživatele o věci informovat. Poslední snahou je nástroj, který na pochybné účty upozorní. Není tajemstvím, že většina z nich má vazbu na Rusko.

Nástroj, který v tuto chvíli ještě v Česku dostupný není, uživatelé najdou v Centru pomoci. Ukáže všechny problematické účty, kterým dali like nebo je sledovali v období mezi lednem 2015 a srpnem 2017. Novinka navíc funguje i pro Instagram, kdy Facebook zobrazí, jaké pochybné účty sledujete tam.

Aktuálně Facebook upozorňuje hlavně na účty vytvořené agenturou Internet Research Agency (IRA). To je dnes už nechvalně známá organizace, která na povel Kremlu vyvolává na internetu konspirace, trollí a dezinformuje.

Jako začátek je nástroj dobrá snaha, ale nebude dostačující. Zaprvé, novinka neukazuje všechny pochybné stránky se kterými člověk interagoval nebo které se mu zobrazily na zdi skrze aktivitu jiného přítele. A to je hlavní způsob, jak se tyto dezinformace šíří.

Za druhé, služba není celosvětová, a je otázka, jestli někdy bude. Česko by ho v přítomnosti Sputniku, AC24, Parlamentních listů a podobných webů dost potřebovalo také, přičemž v okolních zemích bude zřejmě situace podobná. Americká verze bere ověřená data ze služby Snopes.com, takže by se nejdřív musel najít nějaký zdroj i pro Česko. Nabízí se například určitá spolupráce s Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám (úřad spadají pod ministerstvo vnitra, který mimo jiné bojuje s fake news), ale zda k tomu dojde, je ve hvězdách.

Boj s fake news. Jak na to?

Diskuze (69) Další článek: Google chce vlastní čipy, přebral Applu klíčového designéra procesorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,