Facebook | Sociální sítě

Facebook testuje Downvote, vzdálenou alternativu k tlačítku Nelíbí se mi

Když Facebook přidal nejznámější tlačítko na internetu, tedy Like, uživatelé okamžitě začali vyžadovat také Dislike. Možnosti To se mi nelíbí, jsme se však oficiálně nedočkali, lze jej přidat pouze pomocí rozšíření do prohlížeče. Alespoň vzdálenou alternativu však nyní začal Facebook testovat na menším počtu amerických uživatelů.

Snímek obrazovky 2018-02-09 v 15.11.24.pngSnímek obrazovky 2018-02-09 v 15.11.33.png
V diskuzích se nově objevuje tlačítko Downvote (zdroj: @TaylorLorenz)

U příspěvků, které pochází od stránek (nikoliv tedy uživatelů nebo skupin), se nově objevuje i možnost Downvote. Navzdory názvu, od kterého bychom čekali třeba zařazení komentáře někam na konec diskuze, jde spíše o další formu nahlášení nevhodného příspěvku. Pokud na ni uživatel klepne, otevřou se mu další možnosti, v nichž může určit, zda je konkrétní komentář útočný, zavádějící nebo offtopic. Zároveň je po tomto hodnocení pro daného uživatele skryt.

Facebook tuto odezvu bude využívat právě pro případné mazání komentářů nebo jejich další postihování. Cílem má být kultivace diskuzí, o kterou by se z velké části postarali samotní uživatelé. Na druhou stranu se opět vynořuje téma cenzury.

Samotné tlačítko Dislike na Facebook s velkou pravděpodobností nikdy nepřibyde. Podle Zuckerberga by vedlo k další negativitě na síti a zároveň nechce z Facebookových diskuzích udělat místo, kde se hlasuje o nejlepších a nejhorších názorech.

Diskuze (32) Další článek: Další velký skok pro lidstvo: kabriolet a ručník letí vesmírem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,