Sociální sítě | Hry

Facebook staví novou herní platformu. Spojil se s Unity a chce konkurovat Steamu

Před třemi až čtyřmi lety tvořily příjmy z her značnou část výdělků Facebooku. V době, kdy Zynga válcovala velké herní společnosti jen díky virtuálnímu farmaření se zdálo, že se tzv. casual hraní kompletně přesune na sociální sítě. Jenže ty byly pouze mezistanicí k jejich cestě na mobilní platformy, kam se většina her přesunula, aniž by na nich mohl Facebook profitovat. To se nyní snaží změnit novou herní platformou, kterou se chystá vytvořit společně s Unity – společností stojící za stejnojmenným a úspěšným enginem. Informoval o tom web Techcrunch.

Scrn-08-22-003.png
Už od května nabízí Facebook tzv. Game Arcade, kde se sdružují flashové hry navázané na Facebook. Je ve fázi betatestování a plánovaná platforma ve spolupráci s Unity tento projekt nahradí. I přesto jej můžete vyzkoušet zde.

Facebook společně s Unity chystají desktopového klienta, který má uživatele lákat především na větší nezávislosti na sociální síti. Mělo by se jednat především o portované hry z mobilních platforem a proto Facebook s Unity nabídne vývojářům možnost jednoduchého převodu z iOS či Androidu právě do nové Facebook Desktop Game Platform.

Facebook se tak snaží postavit konkurenci Steamu, kde by z prodejů pravděpodobně bral obvyklých 30 % z výdělků her. Aplikace by měla být dostupná nejen pro počítače s Windows, ale i další platformy. Ačkoliv se mluví především o jednoduchých hrách typu zmíněného farmaření, nic nebude bránit vývojářům ani ve zpřístupnění velkých her na platformě Facebooku. Vývojáři mají čas do konce sprna, kdy Facebok spustí alfa testování a nabídne nástroje pro převod her pro UInity 5.4.

Diskuze (7) Další článek: Evropská komise by mohla zakázat šifrované IM. Samozřejmě je to naprosto naivní představa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,