Facebook | Umělá inteligence

Facebook raději vypnul svou umělou inteligenci, vymyslela si vlastní jazyk

Facebook při svých pokusech s umělou inteligencí narazil na situaci, kdy dva boti mezi sebou v rámci konverzace přestali používat angličtinu a vytvořili si svůj vlastní systém zkratek. Facebook poté raději experiment ukončil.

Bob a Alice měli za úkol mezi sebou vyjednat, jak si rozdělí předem daný počet předmětů, přičemž každý měl pro ně jinou váhu. Postupem konverzace však došlo k tomu, že i když základem stále byla anglická slova, boti je využívali zcela jiným způsobem, než je obvyklé.

Takto vypadala část konverzace:

Bob: I can i i everything else
Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
Bob: you i everything else
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me to me

Podle výzkumníků opakováním spojení "i" a "to me" vyjednávali konkrétní počty předmětů. Pro člověka se jedná o nepřehledný a nesmyslný zápis připomínající dadaistické básně, pro AI však šlo i přirozený a efektivní způsob dorozumívání – nepotřebují k tomu stejně bohatou slovní zásobu jako lidé.

Cílem experimentu však nebylo nechat umělou inteligenci, ať si vytvoří svůj vlastní jazyk, ale naučit se komunikovat a vyjednávat jako člověk, což by Facebook mohl využít například v Messengeru, kam se snaží protlačit chatovací boty. To se ale poněkud nepovedlo a Facebook experiment ukončil.

Nedávno se do sociální sítě a jejího šéfa, Marka Zuckerberga, navezl Elon Musk, který jeho chápání problematiky AI označil za omezený. Podle něj by se AI měla regulovat, jinak bude představovat riziko pro naši civilizaci. Sami si určitě dokážete představit, co by s námi takový Skynet udělal. Obzvláště, když by mu nikdo nerozuměl.

Umělá inteligence již dokáže vytvářet fotografie z fiktivních míst:

Diskuze (39) Další článek: Jak změnit DNS ve Windows aneb jak obejít blokování webů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,