Facebook | Sociální sítě | Aféry

Facebook měl letos představit chytrý Portal. Kvůli aféře jej ale asi odloží

Facebook podle Bloombergu odkládá představení svého chystaného chytrého reproduktoru a asistentky. Zařízení, o kterém se spekuluje už rok, se mělo jmenovat Portal a mělo nabídnout dotykový displej pro videokonference. Podobně jako u Amazon Echo a Google Home nakonec neměla chybět hlasová asistentka.

Facebook chtěl podle šuškandy představil novinku na své vývojářské konferenci F8, jenže mezitím se naplno rozhořela ona zvláštní aféra, kvůli které nyní některé celebrity Facebook opouštějí a mnozí další zjišťují tu nepříjemnou pravdu, že když dají aplikacím třetích stran právo k přístupu k datům publikovaným na zdi a v profilu, tak tyto aplikace mohou data v podstatě libovolně zpracovávat – třeba zrovna k cílení reklamy.

V každém případě, nyní by to opravdu asi nebylo nejvhodnější načasování, okamžitě po představení Portalu by se totiž opět naplno rozvířily spekulace, že nás Facebook skrze mikrofon telefonu (a nově i ten na Portalu) neustále poslouchá, aby na nás mohl lépe cílit reklamu.

Facebook zároveň pod tlakem aktuálních události chtě nechtě bude muset zpřísnit nakládání s daty uživatelů. Jak však prohlásil jeden chytrý člověk, pokud nechcete, aby o vás aplikace na Facebooku sbíraly údaje, v prvé řadě je nepoužívejte a tato práva jim neudělujte. Stejně tak můžete maximálně omezit nakládání s daty ze strany samotné sociální sítě.

Váš názor Další článek: Počínaje dubnem skončí v EU geoblocking – tedy alespoň částečně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,