Sociální sítě | Web

Facebook a Twitter chtějí skoncovat s hoaxy

Facebook a Twitter se přidaly ke skupině First Draft Coalition, kterou loni představil Google a pozval do ní jak velké mediální domy, tak vlivné webové služby. Cílem projektu je zvýšit kvalitu informací, které se šíří skrze sociální sítě.

Facebook i Twitter jsou totiž plné novinářských kachen, zjevných nesmyslů a neověřených zpráv, které se díky sociálním vazbám šíří jako blesk, a když už je někdo označí za hoax a předloží důkazy, je už příliš pozdě.

875273512
Velcí vydavatelé se pokoušejí omezit šíření nesmyslů na sociálních sítích

Zatímco skupina FDC již dříve spustila web First Draft News, kde chce edukovat zejména novináře a blogery, weby samotné také plánují své vlastní strategie. V případě Facebooku by se mohlo jednat například o auditovací systém, který před sdílením nějakého pochybného odkazu z Aeronetu a jemu podobných upozorní uživatele (anebo po samotném sdílení čtenáře na zdi), že má daný web velmi pohybné renomé.

Internet, který dává každému možnost publikovat prakticky cokoliv, totiž vyžaduje od každého surfaře jednu klíčovou vlastnost – alespoň základní kritické myšlení. A tak jsme sice zahlcení informacemi, ovšem zdaleka ne každý má chuť ověřovat jejich důvěryhodnost.

Diskuze (36) Další článek: Apple má nový obchod s aplikacemi, můžete si v něm vybírat boty do komunikátoru iMessage

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,