iPhone | Smartphone

Face ID v iPhonu X: Funguje i s čepicí a rozpozná oholený plnovous

  • iPhone X je prvním telefonem Applu s rozpoznáváním obličeje
  • Face ID využívá snímání v infračerveném spektru
  • Autorizace obličejem bude spolehlivější než v případě otisku prstu

Za měsíc se začne prodávat iPhone X – smartphone, který v nabídce Applu po třech generacích znamená výraznější změnu. A to jak v případě designu, tak některých nových funkcí, jež budou dostupné pouze pro tento nejvyšší model. Jednou z nich je Face ID, které nahradí systém ověřování uživatele pomocí otisku prstu.

Zatímco v přednášce Applu jsme se při představení dozvěděli jen stručné informace, nyní firma zveřejnila podrobnější dokumenty o tom, jak rozpoznávání obličeje funguje.

3D mapa obličeje

Apple je podobně jako u mnoha dalších funkcí prakticky posledním prémiovým výrobcem telefonů, který autorizaci pomocí rozpoznání obličeje implementoval. Na rozdíl od dalších, jako je Samsung, jde však o bezpečností funkci, která má za úkol kromě urychlení přihlašování také zařízení zabezpečit. Ani zdaleka se tak Apple nemůže spoléhat na pouhé vyfocení obličeje a následné porovnání s referenční fotkou z dřívějška.

V horním rámu telefonu proto najdeme snímač nazvaný TrueDepth Camera, který funguje v infračerveném spektru. Ten promítne na obličej 30 000 teček a následnou analýzou sestaví 3D mapy obličeje. Pro každé zařízení je přitom vzorek neviditelných teček mírně odlišný (obdoba soli v kryptografii). Snímač kromě trojrozměrných map obličeje sejme rovněž běžný 2D snímek, které jsou následně společně převedeny do matematické podoby pro porovnání s původními daty. Map a snímků je několik i kvůli tomu, aby mohlo být zachycením drobných pohybů vyloučeno použití masky pro ošálení snímače.

Strojové učení

Apple při vývoji Face ID využil strojové učení na vzorku více než miliardy snímků od dobrovolníků po celém světě. Díky tomu mohl pokrýt celé spektrum věku nebo barvy pleti uživatelů. Autorizace zároveň musí fungovat s brýlemi, čepicí, kloboukem nebo šálou. A stejně tak ji nesmí zmást oholení vousů či make-up.

Pokud je ale změna v obličeji opravdu výrazná (třeba oholení plnovousu), Face ID může zareagovat dvěma způsoby. S velkou pravděpodobností rozpozná část obličeje, nicméně telefon neodemkne a vyzve uživatele k zadání běžného číselného kódu. Zároveň při tom aktualizuje data o vzhledu uživatele pro budoucí autorizaci. Není tedy třeba po ostříhání vlasů nebo oholení Face ID znovu kalibrovat. Druhou možností je potom kompletní odmítnutí uživatele bez ukládání nové podoby.

Veškerá data jsou uložena v samostatném čipu, který Apple nazývá jako Secure Enclave. Z něj se nikdy nedostanou do samotného systému, nejsou obsažena v zálohách telefonů a nikdy neputují do iCloudu. A samozřejmě k nim nemají přístup ani vývojáři – API vrátí pouze informaci o úspěšné autorizaci.

Jen s přímým pohledem

Autorizace Face ID je vyžadována při probuzení telefonu, což může znamenat stisknutí bočního tlačítka, pouhé zvednutí ze stolu (díky funkci Raise to Wake) nebo příchozí notifikace. Apple doporučuje jako ideální vzdálenost telefonu od obličeje 25-50 centimetrů. Přitom nezáleží na okolním osvětlení – díky infračervenému snímači bude rozpoznávání fungovat jak na denním světle, tak ve tmě.

Pro úspěšné použití Face ID jsou vyžadovány nejen otevřené oči, ale také přímý pohled na telefon. Výjimkou budou uživatelé s postižením zraku, kteří mohou tuto podmínku deaktivovat v nastavení a zároveň bude automaticky vypnuta v případě, že je na iPhonu nastaveno předčítání obrazovky (Voiceover). Pro uživatele s pohybovým postižením je přichystáno zjednodušené nastavení Face ID, při kterém nejsou vyžadovány pohyby hlavy. Následné odemykání však bude v tomto případě náchylnější na přesnou pozici telefonu.

Bezpečnější než otisk

Apple při prezentaci zmínil, že šance na odemknutí telefonu druhou osobou je 1:1 000 000, přičemž u Touch ID je to 1:50 000. Při snímání obličeje je sejmuto víc parametrů a dat, která z infračervené 3D mapy dělají spolehlivější parametr pro porovnání uživatele.

Apple však samozřejmě přiznává, že vyšší šance na odemknutí existuje u dvojčat a o něco pravděpodobnější bude také v případě dětí pod 13 let. Ty nemají dostatečně vyvinuty všechny výrazné rysy, které jsou při porovnání obličeje vyžadovány.

Face ID bude odemykat telefon či potvrzovat platby při běžném používání telefonu. V některých případech však může být vyžadován bezpečností kód:

  • iPhone je restartován
  • iPhone nebyl odemknutý víc než 48 hodin
  • iPhone nebyl kódem odemknutý víc než 156 hodin (6 a půl dne) a Face ID jej neodemknulo v posledních čtyřech hodinách
  • iPhone byl na dálku zablokován díky Find my iPhone
  • Po pěti neúspěšných pokusech o rozpoznání obličeje
  • Po současném stisknutí tlačítka vypnutí a hlasitosti po dobu 2 sekund

Poslední možnost je připravena pro situace, kdy se uživatel obává, že bude násilně donucen odemknout telefon. To stejné umožňují iPhony s Touch ID, kde lze funkci dočasně deaktivovat pětinásobným stisknutím vypínacího tlačítka.

Touch ID vs. Face ID

Jak bude fungovat Face ID v praxi uvidíme až za měsíc, kdy se iPhone X dostane k prvním uživatelům. Prozatím si můžeme přečíst jen komentáře postavené na teorii, které jsou často velmi kritické – například ten na webu Arstechnica. Zároveň ale najdeme i ohlasy od těch, kteří se zúčastnili keynote a v praxi si mohli fungování Face ID prohlédnout. Ty jsou často pozitivní a vyvrací obavy o pomalejším odemykání ve srovnání s Face ID. Pravdu se dozvíme 6. listopadu.

Představení iPhonu X:

Diskuze (49) Další článek: Prohlížeč Edge už rok podporuje doplňky. K dispozici je jich teď 70

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,