EyeLock: sken očí pro přihlášení do počítače jistější než otisk prstu [CES]

EyeLock: skenování očí pro přihlášení do počítače jistější než otisk prstu [CES]

Biometrické technologie se pomalu dostávají už i do mobilních zařízení, například iPhone 5S už obsahuje senzor pro snímání otisků prstů. Společnost EyeLock se ale soustředí na snímání očí.

EyeLock už nabízí několik produktů, které se soustředí na přesné skenování očí a porovnání s uloženými záznamy v databázi. Oproti snímání prstů je dle tvrzení tato technologie mnohem přesnější, k chybnému rozpoznání by mělo dojit s 1500× nižší pravděpodobností, než u otisku prstu. V případě ověřování obou očí je už chyba ve zcela jiných řádech a téměř úplně vyloučena.

 2014-01-08 v 6.13.52.png
Porovnání pravděpodobnosti chybného rozpoznání u jednotlivých biometrických technologií

EyeLock se v rámci CESu pochlubil novou malou formu skeneru s označením Myris, který lze připojit do USB portu a software je kompatibilní s operačním systémem Windows a OS X.

Zařízení indikuje rozpoznání živého oka - trik z filmu Demolition Man, kdy si vězeň „vypůjčil“ oko dozorce tak nepůjde použít, dle tvrzení nelze systém obejít fotografiemi ani videozáběry a podobně. Po ověření že jde o živé oko následuje klasické porovnání s uloženými daty v databázi.

myris-hero-banner1.png
EyeLock Myris je externí forma pro připojení k počítači

Systém ověřování pomocí očí lze použít na přihlašování do počítače, pro přihlašování k webovým stránkám (typicky například internetová banka) a podobně. EyeLock má velké cíle a ukázal už funkční prototyp integrace do notebooků, v plánu jsou samozřejmě i tablety, kde je to pouze otázku času a potřebné miniaturizace.

EyeLock spolupracuje s řadou výrobců, takže lze očekávat budoucí rozšíření a podporu, případně se lze také připravit na možnost, že společnost EyeLock rovnou koupí nějaký velký výrobce jako Samsung, Apple a podobně.

Nepřehlédněte další zajímavé novinky z veletrhu CES 2014

Diskuze (14) Další článek: Skládačka s vodním chlazením: počítač budoucnosti od Razeru [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,