Internet | Bezpečnost | IoT | Turris

Experti z CZ.NIC objevili díky routerům Turris potenciální botnet, který útočí na stařičký Telnet

Majitelé experimentálních routerů Turris si na nich mohou aktivovat vábničky, které otevřou TCP porty pro komunikaci skrze terminály SSH a Telnet. Útočník ale ve skutečnosti nebude kompromitovat váš router, ten jej totiž mezi tím už dávno přesměroval na serveru CZ.NIC.

697907393
Pokud máte router Turris a zapojíte jej do systému vábniček (honeypotů) CZ.NIC, sami se můžete podívat, kdo se pokouší dostat na SSH skrze port 22 na vaší IP adrese a jaké příkazy zkouší. Zpravidla jsou stejné, protože je řídí nějaký botnet/automat.

V každém případě platí, že CZ.NIC, který routery Turris provozuje, má k dispozici zajímavá čísla, ke kterým se ostatně dostanou i ostatní členové komunity.

Experti na jaře objevili obrovský skok v útocích na stařičký Telnet, který je přitom spíše na ústupu. Objem útoků byl natolik velký a náhlý, že začali zkoumat zákeřné IP adresy a s pomocí Shodanu zjistili, že se ve velké míře jedná o všemožná zařízení IoT počínaje bezpečnostními kamerami připojenými k internetu a konče multimediálními přehrávači a domácími Wi-Fi routery.

44968962 980566891
Roboti zdaleka neútočí jen na SSH, zájem o stařičký Telnet je stále obrovský (graf vlevo má logaritmické měřítko). V květnu se nejspíše ozval botnet, který zneužil internet věcí.

Zdá se tedy, že na jaře začal aktivně útočit na stařičký Telnet některý z velkých botnetů, který zneužívá zranitelností v síťových krabičkách, dostane se do jejich nitra a pokouší se skrze ně přihlašovat na Telnet napříč celým spektrem IP adres, do kterého se dostali i majitelé routerů Turris.

Pokud provozujete zařízení připojené k internetu, můžete si bezpečnost jeho IP adresy ověřit pomocí tohoto nástroje od CZ.NICu. Zjistíte, jestli IP adresa náhodou nefiguruje na seznamu útočníků, který ale pochopitelně nemusí být kompletní.

Diskuze (2) Další článek: Google si nedá pokoj, chce mít sociální síť. A tak ji udělá z YouTube

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,