Exfm: Opomíjený „Google na muziku“

V souvislosti s nedávným uvolněním Play Music pro Českou republiku stojí za připomenutí ještě některé další služby, které za sebou mají několikaletý běh, ale u nás nejsou příliš známé. Jednou z nich je i Exfm.

Exfm.png
Exfm: Docela obstojný bezplatný přehrávač hudebních kusovek. V databázi jich má několik milionů

Exfm je přehrávač, který na první pohled připomíná jakékoliv jiné webové hudební rádio, kde si vyberete muziku podle různých žebříčků, žánru i konkrétního interpreta a skladby. Na desky a další složitou katalogizaci se tu ale zpravidla nehraje, Exfm je totiž především webový vyhledávač.

Exfm.png
Zdroj muziky je označen přímo v přehrávači a přesvědčíte se o něm i při pohledu na síťovou komunikaci prohlížeče – MP3 se v tomto případě stahuje z hudebního blogu lowerfrequencies.com

Oproti Googlu a dalším se liší v tom, že vyhledává a indexuje muziku. Pokud si tedy na Exfm spustíte nějakou skladbu, nepřehrává se z hudebního úložiště služby, ale přímo ze stránky na internetu, která na tento soubor odkazuje. Většina muziky na Exfm tak pochází především z hudebních blogů na Tumblru, Soundcloudu a dalších veřejných zdrojů muziky.

Hudební zdroje.png Vyhledávání.png Skladba.png
Seznam hudebních zdrojů, ze kterých Exfm čerpá, vyhledávač a profil konkrétní skladby

Vedle samotného přehrávání zde samozřejmě nechybí ani sociální rozměr, tedy všemožné „lajkování“, sdílení a tak podobně. Služba má k dispozici také aplikaci pro iOS a Android, doplněk a desktopovou aplikaci pro Chrome a velmi pěkně je integrovaná i do webtopu Jolicloud. Nechybí ani integrace s Last.fm.

 

Diskuze (4) Další článek: Barnes & Noble's uvádí tenkou elektronickou čtečku knih Nook GlowLight

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,