Evropský parlament schválil směrnici o uchovávání komunikačních údajů

Evropským parlamentem prošel v prvním čtení návrh směrnice o uchovávání záznamů o telefonních hovorech, smskách a emailech občanů. Pro návrh hlasovalo 378 poslanců, proti bylo 197 a 30 se zdrželo hlasování.

Tato směrnice má usnadnit vyšetřování trestných činů sladěním národních legislativ o uchovávání a poskytování komunikačních dat operátory. Samotný obsah komunikace má zůstat utajen.

Ačkoliv může na první pohled znít tento návrh hrozivě, snahou je plné dodržování práva občanů na soukromí. Oproti návrhu Evropské komise tak obsahuje schválené znění řadu omezení přístupu k uchovávaným údajům. Parlament souhlasil s uchováváním těchto údajů za účelem vyšetřování a odhalování trestné činnosti, ale pouze "zvláštních forem" těžké kriminality jako je terorismus či organizovaný zločin. Uchovávání všech údajů jen za účelem prevence poslanci odmítli.

Záznamy mají poskytovatelé a operátoři uchovávat nejméně šest měsíců, nejdéle pak dva roky ode dne komunikace. Přístup k uchovávaným záznamům by podle Parlamentu měly mít jen příslušné úřady určené národními vládami. Ty by měly rovněž určit nezávislý orgán, který má kontrolovat využívání poskytovaných informací.

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze (31) Další článek: Kancelářské programy: Kdo ještě potřebuje Microsoft Office?

Témata článku: , , , , , , , , , ,