Právo | Evropská unie | Pirátství

Evropská komise: Streamování warezu není zločin

Soudní dvůr EU od loňského podzimu zkoumá několik podobných sporů z Nizozemí a Španělska, ve kterých se řeší otázka, zdali má surfař právo sledovat pirátské streamované video.

Ačkoliv se finální verdikt očekává až zkraje příštího roku, minulý týden se k problematice vyjádřila žaloba (autorské svazy), protistrana a se svým názorem přišla i Evropská komise.

A byl to názor docela zajímavý, podle právníků z Bruselu totiž streamování není zločin (v nizozemštině) a divák, který navštíví některý z mnoha webů, které nabízejí streamované pirátské seriály a filmy, se tak žádného přečinu nedopouští.

408745649
Přehrávač s KODI/XBMC aspol. s pluginy pro streamování audiovizuálního warezu

Ačkoliv stahování audiovizuálního warezu pro vlastní potřebu bez dalšího šíření u nás není (zatím) prakticky kriminalizované, takže z českého úhlu pohledu jsou zmíněné případy zajímavé už jen tím, že to vůbec někdo řeší, tato právní úprava není vůbec žádnou samozřejmostí a i v rámci EU jsou země, kde je pohled odlišný.

Právě proto je důležité, jak se na věc dívají nejvyšší právní autority EU, které nakonec vykládají společné unijní právo. Dokud budou mít podobný názor jako náš právní systém, nebude se měnit ani naše právní praxe.

Evropská komise zároveň nevidí problém v tom, že někteří prodejci v EU prodávají přehrávače s KODI/XBMC s předinstalovanými pluginy pro streamování z pirátských zdrojů. Autorské svazy mají podle EK tlačit na blokaci přímo samotných warezových zdrojů a nikoliv na prodejce přehrávače.

Právě případ jednoho takového prodejce (filmspeler.nl) přitom odstartoval soudní bitvu s autorským svazem BREIN, která loni nakonec doputovala až do Lucemburku, kde sídlí Soudní dvůr EU.

Teprve příští rok se však ukáže, jestli stejný názor bude mít i samotný soud.

Diskuze (5) Další článek: 6 povedených alternativních prohlížečů, kterými můžete nahradit Chrome, Firefox, Operu nebo Edge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,