Evropská komise se postavila za Uber a Airbnb. Symbol regulace hájí ničím nesvázaný byznys?

Evropská komise loni sepsala šestnáct bodů, které by měly sjednotit a liberalizovat evropský internetový trh, aby byl stejně konkurenceschopný jako ten americký. Není tedy žádným překvapením, že se nyní také částečně postavila za fenomén tzv. sharing economy a peer-to-peer byznysu, který je dnes zosobněný zejména globálními službami jako Uber nebo Airbnb.

Tradiční byznys je nemá příliš v lásce, protože hotely považují Airbnb za šedou zónu podnikání a stejně tak je to s taxi službou Uber, která se potýká často s agresivní nevolí v Paříži, Londýně a dalších velkoměstech, kam vstoupila.

499927773
Airbnb v praxi, anebo komunita sobě. Vedle sebe zde dnes nabízejí pokoj jak naprostí amatéři, tak zkušení majitelé ubytovacích nemovitostí.

Evropská komise, která si dala do vínku sjednotit internetový trh, však ze stejného důvodu nové online formy podnikání hájí a podporuje a doporučuje jednotlivým vládám, ať Uber, Airbnb a další nezakazují – respektive ať k blokaci takového podnikání dochází až v nejzazším případě.

Peer-to-peer byznys propukl před několika lety v USA a zejména pak v Kalifornii, kde si každý schopný jedinec vytvořil webové stránky, mobilní aplikaci a začal nabízet zboží a služby od drobností po ubytování ve svém hostinském pokoji.

Trend se později rozšířil do celého světa a třeba zmíněná Airbnb dnes v mnoha ohledech konkuruje zavedeným hotelovým službám. Těm se to nelíbí, protože na rozdíl od Airbnb musí podléhat hromadě regulací. Pokud EK P2P fakticky podpoří, mohlo by to časem vést i k určitému zvolnění pravidel.

Diskuze (34) Další článek: Eric Schmidt: startupy v Evropě to mají těžší než v USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,