Evropa chce pomoci Snowdenovi. Piráti pro něj žádají azyl v ČR

Evropský parlament na sklonku minulého týdne přijal usnesení, ve kterém v bodu F/2 vyzývá členské státy EU, aby poskytly ochranu Edwardu Snowdenovi. 

 

Usnesení Evropského parlamentu (bod F/2)

„2. vyzývá členské státy EU, aby upustily od jakýchkoli obvinění Edwarda Snowdena z trestného činu, aby mu poskytly ochranu, a v důsledku toho zabránily jeho vydání nebo navrácení třetími stranami, a uznaly tak jeho statut oznamovatele a mezinárodního obhájce lidských práv.“

 

Usnesení se chopili tuzemští Piráti, kteří zaslali výzvu Ministerstvu vnitra ČR, aby Česko poskytlo Edwardu Snowdenovi politický azyl. Strana se o to pokouší už dva roky, nyní ale cítí podporu práv ze strany panevropského zákonodárného sboru.

Edward Snowden před dvěma lety začal zveřejňovat tajné dokumenty NSA a britské sestry GCHQ a způsobil poprask na světové scéně, vyšlo totiž najevo, že americká bezpečnostní služba ve velkém odposlouchávala i své nejbližší spojence.

Jelikož by Snowden s největší pravděpodobností čelil v USA obvinění, odcestoval nejprve do jihovýchodní Asie a poté získal dočasný azyl v Rusku, které toho využilo ve svém latentním mocenském sporu s USA. Pobyt v Rusku je nicméně krajně nešťastný, země má totiž na poli lidských práv a svobodného internetu podobné renomé jako třeba Čína. Kdyby se tedy Edward Snowden uchytil spíše v některé z evropských demokratických zemí,  i jeho motivy a činy by byly mnohem věrohodnější.

Diskuze (35) Další článek: Avast schválně ztratil dvacet telefonů. Jeden skončil až v Bombaji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,