Eurotel Data Expres – CDMA je konečně tady

Český Telecom a Eurotel včera představily dvě novinky v oblasti připojení k internetu. Očekávané mobilní připojení přes CDMA – Eurotel Data Expres – doplnil levný tarif pro pomalé ADSL – Internet Expres Start. Zejména od Eurotel Data Expres se očekává, že výrazně zahýbe naším trhem s připojením k internetu.

Mobilní připojení k internetu přes CDMA bylo netrpělivě očekáváno celý letošní rok. Prvním květnovým termínem otřásly mocenské boje v Eurotelu, ale podle pravidla konec dobrý, všechno dobré si můžeme oddychnout. Včera se v prodejnách Eurotelu začal nabízet datový program Eurotel Data Expres, který nabízí vysokorychlostní připojení v pásmu 450 MHz. Česká republika se řadí mezi první země na světě, které tuto technologii využijí.

Eurotel a i ostatní operátoři nabízí mobilní připojení k internetu již delší dobu. Technologie GPRS využitá pro přenos v sítích GSM je základem pro několik tarifů včetně těch nelimitovaných paušálních. A také paušální připojení přes GPRS k internetu nepatří jinde ve světě k nějak rozšířeným nabídkám.

Dalo by se říci, že díky neschopnosti Českého Telecomu máme v České republice nejrozvinutější technologie pro bezdrátové připojení k internetu. Zatímco jinde se prosazují DSL technologie, u nás nedokáže pomalý postup rozšiřování ADSL uspokojit všechny zájemce a ti se obrací k bezdrátovým alternativám.

Eurotel Data Expres – rychlá data přes CDMA

Eurotel Data Expres je provozován na technologii CDMA v pásmu 450 MHz, tedy v pásmu, kde Eurotel provozuje svou starou analogovou mobilní síť NMT. Síť NMT, nabízená pod označením TIP, nekončí, bude dále nabízená souběžně s CDMA. CDMA využívá stejné frekvenční pásmo, nevyužívá ale také stejné základnové stanice, pokrytí je výrazně menší. V současné době Eurotel spustil CDMA na 160 stanicích, některé z nich jsou původně NMT, využity jsou ale i základnové stanice s GSM. Pokrytí CDMA by mělo zahrnout 70 procent populace, pohled na mapu pokrytí však odhaluje řadu bílých míst, zejména na jižním a západním okraji republiky. Dle Eurotelu je to dáno nutným laděním s německými a rakouskými sousedy, kde hrozí kolize s podobnými sítěmi. I v zatím bílých oblastech se ale s časem s pokrytím počítá.

Základní informace o CDMA již zazněly na včerejší tiskové konferenci. Důležitá fakta jsme shrnuli do následující tabulky:

Eurotel Data Expres
měsíční paušál 1 070 Kč
modem 8 995 Kč
aktivace 580 Kč
dotovaný modem 1 495 Kč
dotovaná aktivace 1 782 Kč
přenosová rychlost max 800 kbit/s
průměrná rychlost 300 kbit/s
směrem od uživatele 156 kbit/s
ping kolem 250 ms
veřejná IP ne
NAT ano
limit přenesených dat ne
limit pro připojení ne
využitelné v zahraničí ne
Doporučené odkazy
mapa pokrytí
informace o službě

Modem využitelný pro připojení k CDMA je zatím na trhu jen jeden. Jedná se o externí model s USB připojením k počítači. Jeho cena je poměrně vysoká, byť v základní výbavě nabízí externí anténu nebo autoadaptér. Modem má svou vlastní baterii, ta ale není určena na dlouhé připojení k internetu, udávaná výdrž je kolem 45 minut. Navíc ji nelze dobíjet během aktivního připojení k internetu. Ač jsou k dispozici jen ovladače pro Windows, vzhledem k tomu, že samotný modem lze ovládat AT příkazy, mělo by jej jít zprovoznit i třeba v Linuxu.

V budoucnu se očekávají modemy i s podporou GPRS, pro připojení tak bude možné zvolit ten typ připojení, který má v dané lokalitě pokrytí. Něco takového ale můžeme čekat nejdříve za rok.

Dostupný modem trpí vysokou cenou, kterou je možno stlačit úpisem na 12 měsíců. V ročních nákladech vychází dotované řešení výhodněji, důležité je odhadnout, zda se pro vás Data Expres vyplatí v ročním výhledu. Pokud je pro vás důležitá mobilita, tedy připojení na více místech, mnoho novinek se na trh nechystá a rok s Data Expres jistě vydržíte. Pokud vyžadujete pevné připojení v jednom místě a čekáte na dostupnost ADSL, bude během jednoho roku jistě výrazně lepší pokrytí než doposud.

náklady dotovaný nedotovaný
paušály 12 840 Kč 12 840 Kč
modem 1 495 Kč 8 995 Kč
aktivace 1 782 Kč 580 Kč
měsíčně 1 343 Kč 1 868 Kč

Pokud dnes vlastníte od Eurotelu tarif Data Nonstop, nemáte pro Data Expres výhodnější pozici. Platí pro vás stejné ceny, nutnost platit za aktivaci nebo modem. Pouze bude možné přenést stávající smluvní závazky z GPRS na CDMA, tedy přejít na Data Expres i když máte Data Nonstop upsaný ještě na několik dalších měsíců. Součástí Data Expres ale nejsou žádné hlasové služby jedná se o čistě datový tarif a neobsahuje žádný hovorový kredit, jako Data Nonstop.

Výrazným omezením pro profesionálnější nasazení Data Expres jsou neveřejná IP adresa schovaná za překlad adres i portů. Problémem tak bude pro mnohé VPN připojení do firemních sítí nebo využívání internetových služeb vyžadujících lepší viditelnost počítače v internetu. Počítačové hráče pak zklame pomalá odezva paketů (ping), která se počítá ve stovkách milisekund.

Přesto první ohlasy na rychlost Data Expres jsou pozitivní. Na serveru DSL.cz již mají výsledky několika měření s maximem kolem 800 kbit/s a průměrnou hodnotou u 300 kbit/s. Problémem Data Expres ale bude rychlost připojení při větší zátěži uživatelů. I takové GPRS bylo v počátcích poměrně rychlou službou, přičemž dnes je ve městech využitelné jen pro opravdu pomalé připojení. Eurotel uvádí, že očekává průměrné rychlosti kolem 256 kbit/s a regionální zátěž má odhadnutou podle současného rozšíření GPRS Data Nonstopu.

Na Data Expres není stanoven žádný limit přenesených dat ani času připojení, jedinou drobností je odpojení po dvou dnech připojení, kdy je možné se opět ihned připojit. Fair User Policy, tedy nějaké omezování rychlosti, není řešená podle jednotlivých uživatelů, ale spíše dle vytížení jednotlivých buněk. Když bude k jednomu přípojnému bodu připojeno moc uživatelů, budou mít nižší rychlost.

Data Expres bude využitelný zejména pro ty uživatele, kteří vyžadují přenosné rychlé připojení k internetu. Množství zařízení, které je nutné nosit sebou – počítač, modem, externí anténa, adaptéry – omezuje skutečnou mobilitu a tak GPRS pro mnohé kouzlo neztrácí, zvláště když je na obzoru technologie EDGE zvyšující rychlost v prostředí GPRS. Jako alternativa k ADSL to není rovněž zcela ideální, ADSL nabízí vyšší rychlosti a lepší parametry, CDMA vyhrává hlavně mobilitou.

Ač se logicky objeví řada názorů, že jde o připojení na houby a co jsme mohli od Českého Telecomu a drahého Eurotelu čekat, je nejjednodušší odpověď: Kdyby takovou službu uvedli ne u nás, ale v Polsku na Slovensku nebo jinde, určitě by nás více mrzelo, že něco takového u nás není.

Internet Expres Start – pomalá data přes ADSL

Na tiskové konferenci se prezentoval novým tarifem pro ADSL také Český Telecom. Nový Internet Expres Start nabízí za 618,80 Kč rychlost 256/64 kbit/s s týdenním limitem 250 MB, po jehož překročení klesne do konce týdne rychlost na 64/64. Tato cena je nicméně jen akční a platná do konce září. Pak už bude cena 856,80 Kč s daní. V ceně není hlasový tarif, ten je nutné dokoupit. Tímto tarifem zcela jistě nepřesvědčí Český Telecom náročnější zájemce o připojení k internetu. Cílovou skupinou jsou zejména ti, kteří od připojení k internetu očekávají stálou měsíční cenu a rychlost pro ně není nejdůležitější.

Mimo tarifu Internet Expres Start oznámil Český Telecom také další rozšiřování dostupnosti ADSL, kdy se prodlouží maximální vzdálenost od ústředny pro připojení k ADSL a současně se do konce roku přibude ke stávajícím 400 lokalitám s možností připojení k ADSL dalších 300.

Diskuze (77) Další článek: 500 dolarů za nalezení chyby v balíku Mozilla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,