Eset: Zákeřný TorrentLocker útočil i na Česko. Mnozí zaplatili výkupné

Experti z Esetu prozkoumali ransomware TorrentLocker, který ve velkém útočil také na české počítače. Ransomware je typ viru, který zamezí v přístupu k počítači a souborům a vyžaduje zaplacení poplatku – zpravidla pomocí otevřeného bitcoinu.

TorrentLocker podle Esetu zkomplikoval život asi 40 tisícům obětí, přičemž bezmála tři a půl tisíce infikovaných PC pochází z České republiky, která tak patří k nejpostiženějším zemím.

283612072
Statistika obětí TorrentLockeru. Česko patří ke špičce.

Malware dohromady zašifroval na 520 milionů souborů. Výkupné zaplatilo 570 obětí, ale i tak si útočníci přišli na více než půl milionu dolarů. Zaplatilo také 28 Čechů a to v průměru částku okolo 22 tisíc korun.

Podle specialistů se TorrentLocker v čase vyvíjí. Zatímco dříve bylo třeba informovat útočníky o zaplacení částky e-mailem, postupem času se celý proces zautomatizoval. Útočníci také vylepšili šifrovací algoritmus. Zatímco ten původní šlo ještě obejít a data „odvirovat,“ současná metoda je natolik silná, že zaplacení výkupného je zpravidla jedinou šancí.

Ransomware je tedy tou nejagresivnější formou viru, která může potkat běžné domácí uživatele. Nerozesílá spam, nezobrazuje reklamy, ale může zlikvidovat vaše cenné soubory. Adekvátní zabezpečení počítače, surfařský (selský) rozum a případně i dobrá záloha klíčových dat (třeba webové disky s podporou verzování) jsou tedy základem.

Diskuze (25) Další článek: Nvidia FleX: nové realistické simulace fyziky materiálů s PhysX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,