ESET vydává sedmou verzi svého antiviru NOD32 a balíku Smart Security

Bezpečnostní programy ESET NOD32 Antivirus a ESET Smart Security se dočkaly nové, sedmé verze. Hlavní novinkou jsou nové funkce pro odhalení či zpětné dohledání složitě šifrovaného či novými způsoby maskovaného malwaru, který by jiné technologie současných antivirů údajně nezachytily.

Konkrétně se jedné o funkce Exploit Blocker, která pracuje na principu sledování pokusů o útok na aplikace, jako jsou webové prohlížeče nebo PDF čtečky, a Advanced Memory Scanner, která zpětně v paměti pátrá po stopách šifrovaného malwaru.

„Již ve zkušební fázi produktů verze 7 a při využití funkce Advanced Memory Scanner jsme byli schopni rozpoznat a shromáždit řadu vzorků patřících mezi typy malwaru, které často způsobují uživatelům problémy. Tím je například Win32/TrojanDowloader.Wauchos pracující jako přenašeč dalších malwarových infekcí, backdoory Win32/Fynloski, Win32/Wigon ,Win32/Zbot, nebo červ Win32/Spatet. V neposlední řadě se také prokázalo, že nové produkty pomáhají chránit před ransomware trojany,“ řekl Juraj Malcho, ředitel výzkumu společnosti ESET. Zároveň podle jeho slov nové funkce zabrání i cíleným útokům.

Další novinkou je funkce nazvaná ESET Social Media Scanner, která zajišťuje ochranu na sociálních sítích, tedy zejména před škodlivými odkazy. Podobně jako v nové verzi konkurenčního AVG umí i ESET zanalyzovat stav zabezpečení soukromí sociální sítě a navrhnout optimální nastavení, a to pro Facebook a Twitter.

Na vývoji antivirových programů je vidět směr vývoje, který míří k odhalování novotvarů škodlivého softwaru přímo v počítači uživatele. Dalším směrem uplatnění jsou sociální sítě, kde bezpečnostní software dohlíží nejen na nebezpečné odkazy, ale i na soukromí uživatele.

Zkušební verze lze stáhnout na webech produktů: ESET NOD32 Antivirus verze 7 a ESET Smart Security verze 7. Roční licence samotného antiviru stojí 1 209 Kč, bezpečnostní balík Smart Security vyjde na 1 511 Kč.

Diskuze (35) Další článek: DeeOrange: Ambiciózní česká 3D tiskárna pro běžné lidi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,